Rozpočet města Přerova na příští rok je navržen jako přebytkový s tím, že příjmy činí 751 milionů 343 tisíc 600 korun a výdaje 720 milionů 317 tisíc 600 korun. Schvalovat se bude na prosincovém zasedání zastupitelstva.

„Neznamená to, že jsou v rozpočtu volné zdroje. O přebytkovém rozpočtu hovoříme i v případě, že jsou některé příjmy daného roku určeny ke splácení jistiny úvěrů z předchozích let," vysvětlil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO), který má na starosti oblast finance.

Podle něj se očekává pokles příjmů z loterií.

„Zatím je velmi obtížné odhadnout, jakým finančním objemem se projeví změna vyhlášky o provozování loterií v rozpočtu města. Dalším faktorem, který bylo nutné při stanovení rozpočtu uvedených příjmů zohlednit, je nový zákon o hazardu. Ten totiž zavádí jiný způsob zdanění," řekl.

Město na základě požadavků odborů magistrátu posílilo své výdaje, a to zhruba o 47 milionů korun.

„Do oprav a údržby majetku města, například chodníků, komunikací a náhradní výsadby půjde částka 20,8 milionů. Opravy a havarijní stavy bytových domů přijdou na 5,3 milionů korun," upřesnil. Město chce také přijmout dva nové strážníky.

Na investice půjde v příštím roce přes 66 milionů korun.

Devět milionů bude stát další etapa regenerace panelového sídliště v Předmostí, stejná částka půjde na zajištění přenosu dat a informací – tedy projekt IOP.

Více než osm milionů korun si vyžádají stavební úpravy kina Hvězda.

Počítá se ale i s opravami komunikací – například v Kainarově, Čechově nebo Kratochvílově u­lici.

Provoz kina? 2 miliony ročně 

Zastupitele Marka Dostála (ODS), který přišel na debatu, zajímalo, s jakými prostředky město počítá na provoz kina Hvězda.

Podle vedoucí odboru ekonomiky Evy Řezáčové činí tato částka ročně 2 miliony korun.

„Vycházíme z požadavků Kulturních a informačních služeb města Přerova," řekla.

Daniela Novotná z kanceláře primátora doplnila, že je cílem města, aby se z kina stalo kulturně společenské zařízení.

„O příjmy, které měla bývalá nájemkyně a provozovatelka kina z restauračních zařízení, město přijde. Pro pořádek je potřeba také uvést, že provozovatelka dostává každoročně dotaci na provoz," konstatovala.

Další dotazy se vznesly kvůli dotačním a grantovým programům.

„Byl bych pro navýšení finančních prostředků, a to o dvacet procent. Pokud tato částka zůstává každý rok zachována, tak se fakticky na dotacích každý rok přiděluje méně peněz. Všem spolkům výrazně rostou náklady, ale dostávají stále menší a menší podporu," vyjádřil svůj názor jeden z občanů Jakub Navařík.

Majetek v katastrofálním stavu

Podle náměstka primátora Petra Měřínského má ale město jiné priority.

„Nejvíce peněz potřebujeme na opravu a údržbu majetku města, který je opravdu v katastrofálním stavu. V tuto chvíli je tedy priorita jiná," reagoval.

Občan Jakub Navařík se ale obává toho, že budou muset spolky omezit svou činnost.

„Rozumím tomu, že chce město investovat do vlastního majetku, nicméně spolky mají ty samé problémy a potřebovaly by peníze na opravy a rekonstrukce. A pokud na to nemají, tak jim nezbude nic jiného, než činnost ukončit. Budeme mít tedy ve městě krásně spravený městský majetek, ale žádný spolkový život," soudí.