Členové Rady města Přerov pro tyto případy sestavují speciální Komisi pro cestovní ruch a kulturu, která každoročně vybírá historické budovy, které vyžadují rekonstrukci. Ty schvaluje také Odbor stavebního úřadu a životního prostředí.

„Rada města každý rok vyhlašuje dotace na obnovu chráněných památkových objektů v Přerově. Je na to složena speciální komise, která v letošním roce navrhla čtyři objekty. Rada tyto jí vybrané objekty schválila," uvedl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Wilsonova 213/7

Nejvyšší částku ve výši 45 tisíc korun po konečném schválení zastupitelstvem města dostane dům z roku 1910 s dochovanou secesní fasádou v ulici Wilsonově 213/7. Ten žádal o dotaci na výměnu oken na jeho vnější fasádě za více jak jeden milion a sto tisíc korun.

Kratochvílova 118/10

Další objekt, který se uchází o dotací a byl komisí vybrán, je cihlový dům v ulici Kratochvílova 118/10, který stojí v areálu plošně chráněného památkového území ochranného pásma Městské památkové zóny Přerov.

„Ten by na celkovou obnovu vnější fasády spočívající ve výměně oken, nátěrů výkladců, oplechování parapetů a říms, zednické vyspravení fasády včetně obnovy jeho nátěru obdržel částku 40 tisíc korun z požadovaných čtyři sta tisíc," sdělil.

Svisle 2198/15

O obnovu oken, kovových prvků a nový nátěr vnější stěny budovy usiluje též třípodlažní funkcionalistická rodinná vila s plochou střechou v ulici Svisle 2198/15, jež předložila náklady na opravu v hodnotě 404 tisíc korun.

Horní náměstí 8 a 9

Upravit venkovní průčelí za celkových 240 tisíc korun chtějí i původně renesanční budovy přestavěné v baroku na Horním náměstí 8 a 9, které vlastní společnost Teplo Přerov. Ta zde provozuje Klub Teplo, který nabízí reprezentační prostory k pronájmu.

„Objektu v ulici Svisle by putovala dotace v hodnotě 35 tisíc korun, budovám na Horním náměstí celkem 30 tisíc," dodal.

Žádosti o dotace mohly být podány do 30. dubna letošního roku. Celkem se přihlásily právě tyto čtyři budovy. Odsouhlasené dotace poskytne Odboru stavebního úřadu a životního prostředí ze svého provozního rozpočtu pro letošní rok. Při stanovení výše dotace komise v jednotlivých případech zohlednila míru komplexnosti a rozsah prací na obnově exteriéru stavby, její polohu a historickou hodnotu, soulad prací s požadavky státní památkové péče a celkové náklady na tuto obnovu.