Město prodalo společnosti Opera Bohemia domy ve Škodově ulici i s nájemníky v roce 2007, a to za cenu, za niž se dá dnes pořídit slušný třípokojový byt – 1,5 milionu korun.

Projekt firmy na zvelebení lokality u nádraží, který počítal s demolicí zchátralých objektů a výstavbou nových multifunkčních domů s obchůdky, ale nakonec zkrachoval.

Zastupitelé proto rozhodli o odstoupení od kupní smlouvy s firmou. Zbylým rodinám ze Škodovy ulice, jimž vlastník nezajistil náhradní bydlení, zajistilo město nové byty.

Nákup zpět?

„V současné době už komunikujeme pouze s insolvenčním správcem. Ten přišel s nabídkou, že by si město mohlo lokalitu odkoupit zpět do svého majetku. Cena, kterou ale předložil, je pro nás neakceptovatelná, a proto zpracováváme vlastní znalecký posudek," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Podle něj má město stále zájem získat lokalitu ve Škodově ulici zpět.

„Pokud bychom se k tomu mohli dostat za rozumných podmínek, určitě bych do zastupitelstva předkládal návrh, abychom si ji vzali zpátky. Ale ne za částku šest milionů," zdůraznil. Právě na takovou cenu ohodnotil majetek insolvenční správce.

Obavy o bezpečnost

Několik domů ve Škodově ulici už bylo zbouráno, jiné jsou ale pouze vybydlené a chátrají. Na dvoře v této čtvrti se zabydleli bezdomovci a části objektů postupně rozebírají místní obyvatelé. Lokalitu navíc hyzdí sutiny, které zbyly po demolici jednoho z objektů.

„Pokud by měl tento stav trvat několik let, tak to dopadne jako ve slévárně Heinik, která byla úplně rozebrána. Když vidím, s jakou rychlostí ve Škodově ulici zmizelo obrovské pískovcové schodiště, bojím se, aby se tam něco nestalo. Na opouštěném dvoře si totiž hrají i malé děti," vyjádřil své obavy Michal Zácha.

Demolice spolu s odstraněním sutin by přišla město na několik milionů korun.

„Kdyby se realizoval průpich, tak to mění situaci. Možná by přišel někdo, kdo tuto lokalitu koupí, a něco zde zrealizuje," uvedl v této souvislosti také náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).