Bývalý jednatel společnosti Přerovská rozvojová Karel Bořuta (ANO) podal návrh na odvolání z funkce náměstka primátora Petra Měřínského ze stejného hnutí.

K hlasování o tom, zda si zaslouží důvěru, vyzval zastupitele poněkud absurdně sám Měřínský. Návrh ale neprošel.

Karel Bořuta rezignoval na funkci jednatele městské společnosti Přerovská rozvojová, která byla investorem stavby cyklodomu, už loni v červenci. Nesouhlasil totiž se způsobem jejího financování.

Proč chtěl odvolat náměstka primátora, který ho ve funkci jednatele později nahradil?

„Odmítl jsem půjčku a naplánovaný způsob financování. Byl jsem tedy odvolán a pan Měřínský se nechal zvolit jednatelem," popsal.

"Lež v přímém přenosu"

Cyklověž postavila za 9,5 milionů korun společnost Systematica a jednu ze subdodávek měla na starosti i firma, jejímž jednatelem a vlastníkem je bývalý ministr dopravy a ještě donedávna člen hnutí ANO Antonín Prachař.

Hlavním důvodem toho, proč ale Karel Bořuta požadoval odvolání Petra Měřínského, byla podle jeho slov mylná interpretace toho, kdo podepisoval smlouvu o dílo s firmou Systematica. Zazněla totiž veřejně na jednání zastupitelstva. Petr Měřínský měl říci, že ji podepsal Karel Bořuta.

„Lež v přímém přenosu je ta nejhorší lež, kterou může zastupitel svým občanům říct. V následném vysvětlení si pak dovolí říci jako malé dítě, které bylo chyceno za ruku, že si vlastně nevšiml, kdy a co podepisoval," konstatoval Karel Bořuta.

Náměstek si řekl o hlasování

Náměstek primátora Petr Měřínský (ANO) ale své tehdejší tvrzení vysvětlil tak, že se pouze spletl.

„Pan Bořuta byl dříve ve funkci jednatele společnosti a podepisoval všechny smlouvy, které se týkaly výběrového řízení. Já jsem ve svém vystoupení řekl, že pan Bořuta podepsal i smlouvu o dílo, což jsem se zmýlil," přiznal.

„Podepisoval jsem ji až já, nicméně jsem si myslel, že všechny smlouvy o výběrovém řízení včetně smlouvy o dílo podepisoval pan Bořuta. V té chvíli jsem si to ale neuvědomil. Interpretace pana Bořuty je, že je to lež. Já to ale vnímám jako chybu," dodal na svou obhajobu Měřínský.

Výměna názorů mezi oběma členy hnutí ANO měla nakonec poněkud úsměvné rozuzlení

Když primátor Vladimír Puchalský (SpP) vyzval zastupitele, zda chce někdo podat návrh na odvolání náměstka primátora, chopil se ho sám Petr Měřínský.

„Pan Bořuta ve svém vystoupení podal návrh, a tak jsem mu chtěl vyhovět, aby zastupitelstvo o mém odvolání hlasovalo," vysvětloval tento neobvyklý krok.

Pro odvolání nakonec zvedlo ruku pouze 6 zastupitelů, 17 bylo proti, 4 se zdrželi a 5 nehlasovalo .

Šéf Vrána: Je to nepřijatelné

Lídr přerovského hnutí ANO a radní Petr Vrána teď zvažuje další postup.

„Pan Bořuta je stále členem ANO, ale vnímám to tak, že pokud člen ANO vyzve náměstka za ANO k rezignaci, tak je to pro mě nepřijatelné. Myslel jsem si, že budeme s panem Bořutou dát komunikovat, ale zjistil jsem, že je cyklověže stále plný, a bere to jako osobní křivdu," vyjádřil se k jeho vystoupení.

„Je to poměrně vážný akt, takže se musím podívat do našich stanov, jak na to pamatují. Divím se, že on sám zůstává v hnutí ANO, když není ztotožněn s jeho fungováním v rámci komunální politiky," řekl Vrána.

Bořuta: Už se necítím členem

Karel Bořuta uvedl, že už se necítí být členem hnutí ANO.

„Z interních informací vím, že chtěli mé odvolání, ale do této doby k tomu nenašli odvahu. Doběhl jsem minulý rok a tento už jsem nezaplatil členské příspěvky. Tím mé členství postupně zanikne pro neplacení příspěvku, protože ještě pořád nenašli odvahu říct: My tě mezi sebou nechceme," konstatoval.

Důvodem zjitřených emocí může být i skutečnost, že se o stavbu cyklodomu zajímá policie, která ve věci provádí šetření.

„Můžeme potvrdit, že je prověřována věc investování a výstavby cyklodomu. Na základě postoupeného podnětu Nejvyššího státního zastupitelství, podaného fyzickou osobou, provádí šetření Služba kriminální policie a vyšetřování v Přerově," potvrdil už dříve státní zástupce Radim Obst.