Primátorem se stane někdejší lídr opoziční koalice Společně pro Přerov Vladimír Puchalský. Ve volbách neúspěšné strany ČSSD a ODS míří do opozice.

Nové vedení radnice se bude muset v následujících čtyřech letech poprat se spoustou věcí – velkou zadlužeností města, sociálním klimatem, ale také špatnou náladou obyvatel.

Lídři stran uvedli, že se ve všech zásadních programových otázkách shodli.

„Vyjednávání nebylo úplně jednoduché, nicméně cestu k sobě jsme si našli už od začátku. Jsme si programově velmi blízcí a shoda bude v sedmdesáti procentech programu," uvedl lídr hnutí ANO 2011 Petr Vrána.

Programové prohlášení nové čtyřkoalice, která bude mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 21 hlasů, by mělo být hotové do čtrnácti dní.

V radě usednou za hnutí ANO lídr Petr Vrána, Vladimír Holan, křesla náměstků primátora obsadí Tomáš Navrátil, Petr Měřínský a Pavel Košutek.

Koalice Společně pro Přerov bude mít v radě čtyři posty, na které usednou Vladimír Puchalský, Jiří Kohout, Helena Netopilová a Jan Horký.

Za Nezávislé míří do rady Rudolf Neuls, za sdružení kandidátů Za prosperitu Přerova a jeho místních částí Radek Pospíšilík.

Zleva Petr Hermély, Petr Vrána, Vladimír Puchalský a Radek Pospíšilík představili na tiskové konferenci novou přerovskou koalici.

Zleva Petr Hermély, Petr Vrána, Vladimír Puchalský a Radek Pospíšilík představili na tiskové konferenci novou přerovskou koalici.
Autor: DENÍK/Iva Najďonová

Puchalský: Sedli jsme si lidsky

Proč vítězné hnutí ANO nakonec neobsadilo post primátora?

„Primátor může být pouze jeden a měli jsme dva kandidáty. Rozhodli jsme se, že obsadíme křesla tří náměstků a Společně pro Přerov bude mít post primátora. Snažili jsme se povýšit zájmy občanů nad našimi stranickými nebo osobními ambicemi. Pan Puchalský bude jistě kompetentní primátor a je to čestný a slušný člověk," zmínil Petr Vrána.

Ten také upřesnil rezorty jednotlivých náměstků.

„Petr Měřínský bude mít na starosti ekonomiku a finance, Pavel Košutek strategický rozvoj a Tomáš Navrátil oblast školství a sociální věci," konstatoval.

Lídr koalice SpP Vladimír Puchalský považuje za podstatné, že si členové nově se rodící koalice „sedli" nejen programově, ale i lidsky.

„To považuji za dost zásadní věc, protože ty lidské aspekty přerovského vládnutí a veřejné správy neměly podle mého názoru vždycky správné ladění. V radě jsme v poměru 5:4:1:1, což je ideální poměr," řekl.

Uvolnit občanskou zlost

Společnou vizí všech čtyř subjektů je vtáhnout více obyvatele města do veřejné správy a aktivizovat i místní části.

„Uvolnit občanskou nespokojenost až zlost je stěžejní. Druhou věcí bude nepochybně komplexní analýza dopravy a třetí analýza stavu majetku. Celé čtyři roky se ale budeme utkávat se zadlužeností města," zmínil Vladimír Puchalský.

Podle lídra Nezávislých Petra Hermélyho by v programovém prohlášení neměly chybět cíle v oblasti zlepšení sociálního klimatu a bezpečnosti v Přerově.

Rozvoj průmyslových zón

Šéf sdružení kandidátů Za prosperitu Přerova a jeho místních částí Radek Pospíšilík považuje za důležitou oblast rozvoje ekonomiky a průmyslových zón.

„Blízká je mi i problematika místních částí," poznamenal.

Zastupitelstvo zpátky do Měšťáku

Nová koalice se shodla na tom, že vrátí jednání zastupitelstva zpět do Městského domu.

„Chtěli bychom zasedat v takovém uskupení, aby k nám občané měli co nejblíže," prozradil Vladimír Puchalský.

Nové zastupitelstvo by se mělo poprvé sejít někdy počátkem listopadu. Volba primátora, jeho náměstků a všech radních bude veřejná.