Lidé si stěžují, že při nástupu předními dveřmi uvíznou ve frontě na jízdenku, a když se autobus náhle rozjede, mají problém udržet rovnováhu.

Zatímco ve větších městech jako je Olomouc nebo Zlín, jsou pro pasažéry přístupné všechny dveře, Přerované mají smůlu. Přepravce používání jediných vstupních dveří vysvětluje tím, že lidé dříve jezdili načerno a firmě tak unikaly tržby.

„Při nastupování předními dveřmi vznikají hodně nepříjemné situace. Člověk uvízne ve frontě na lístek a špalír už pak nikam nepostupuje. Když se autobus náhle rozjede, padá jeden přes druhého,“ popsal jeden ze zdravotně postižených v Přerově, který má kvůli svalové ochablosti rukou problémy s uchycením madla.

„Vrávorám kvůli tomu v prostoru. Stejně tak i babičky s francouzskými holemi. Ty často rozjezd autobusu vůbec nezvládnou a upadnou,“ vylíčil postižený muž. Jeho slova potvrzuje i jedna z přerovských seniorek Jana Zabloudilová. „Všichni většinou zůstanou v přední části autobusu, kde se nedá pohnout. Kdyby nás aspoň někdo nechal sednout,“ stěžuje si žena.

Sedmaosmdesátiletá Věra Melkusová z Přerova k tomu dodává: „Když je autobus trochu dál od ostrůvku, nemůžu se dostat na první schod. Celý ten systém mi nevyhovuje,“ řekla.

Další z oslovených – sedmapadesátiletá Marta Otáhalová z Přerova, která je odkázána na francouzské hole, zase říká: „Schody jsou hodně vysoko. Mnohem více by mi proto vyhovovalo nastupování prostředními nebo zadními dveřmi,“ míní.

Zástupci společnosti Veolia Transport Morava, která v Přerově zajišťuje autobusovou přepravu, se ale brání: „Před lety se nastupovalo všemi dveřmi, ale unikaly nám tržby. Lidé totiž jezdili načerno,“ uvedl vedoucí přerovské obchodní oblasti Otakar Šatánek.

Zatímco ve větších městech kontrolují placení jízdného revizoři, Přerov na tyto služby uzavřel smlouvu s ostravskou firmou a její pracovníci provádějí pouze namátkové kontroly. „Působí na celém území Severní Moravy, takže v Přerově jsou kontroly pouze několikrát do měsíce,“ vysvětlil Šatánek.

Podle Jiřího Tylicha ze společnosti Veolia Transport Morava usnadňují přepravu postižených v Přerově speciální nízkopodlažní autobusy. „Sedm autobusů je vybaveno plošinami, s jejichž pomocí mohou zdravotně postižení bez problémů nastoupit, “ shrnul Tylich. Zatímco senioři s francouzskými holemi a někteří postižení mají při nastupování předními dveřmi potíže, nevidomým naopak vyhovuje.

„Je to lepší, protože řidič má tak alespoň lepší přehled o našem pohybu. V Olomouci, kde se otevírají všechny dveře, se už totiž několikrát stalo, že řidič včas nezareagoval a hrozilo, že postiženého přiskřípne ve dveřích,“ poznamenal Jan Příborský z olomouckého Tyflocentra.