Domy ve Škodově ulici prodalo město i s jejich nájemníky soukromé firmě v roce 2007, a to za 1,5 milionu korun.

Zchátralé domy měly být zbourány, problémoví nájemníci vystěhováni, a v lokalitě měly podle kupní smlouvy vzniknout multifunkční domy s obchůdky a byty.

Projekt na zvelebení lokality u nádraží ale nakonec zkrachoval a město od smlouvy s nedůvěryhodnou firmou odstoupilo. Teď chce lokalitu ve Škodově ulici získat zpět do svého majetku.

Torza polorozbořených domů už delší dobu hyzdí ulici a vlastník se nemá ani k tomu, aby zajistil bezpečnost kolemjdoucích. Město tedy muselo investovat nemalé peníze do zabezpečení lokality.

Protože radnice vede se společností Opera Bohemia právní spor, jedná nyní o dalším osudu lokality pouze s insolvenčním správcem.

„Ten nyní navrhl městu dohodu o narovnání, a to za kupní cenu 5,5 milionů korun. Další variantou, již předložil, byl pak úplatný převod nemovitostí ve Škodově ulici do vlastnictví třetí osoby na základě výběrového řízení," shrnul náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Městu ale ani jedna z těchto možností nepřipadá výhodná – jen náklady na demolici objektů a sanaci zchátralých budov ve Škodově ulici byly totiž vyčísleny na více než 6 milionů korun.

„Navrhuji proto dál pokračovat ve sporu a dělat maximum pro to, aby se pozemky vrátily zpět do majetku města," nastínil Michal Zácha.

Symbol toho špatného ve městě

Na pondělním jednání městského zastupitelstva se kolem nekonečné kauzy Škodovy ulice opět rozvířila bouřlivá debata.

„Proč se má zastupitelstvo k tomu zpackaného převodu znovu vracet, když jsme navíc chráněni formálně žalobou?," ptal se třeba zastupitel Vladimír Puchalský (SpP).

Náměstek primátora Michal Zácha si ale myslí, že by měli být politici v tak zásadní záležitosti „v obraze".

„Škodova ulice je zvlášť významný případ a jakýkoliv pohyb v této věci by se měl řešit na zastupitelstvu, " zdůraznil. Stejného mínění je i Elena Grambličková (ODS).

„Každý takový materiál by měl být předložen zastupitelstvu, protože je to velmi ožehavý problém. Je třeba si uvědomit, že v době, kdy jsme prodávali lokalitu, zde žilo osmdesát rodin. Teď má ale určitě jinou hodnotu, než dříve," řekla.

Sedm let staré rozhodnutí prodat Škodovu ulici do soukromých rukou kritizoval Vladimír Puchalský (SpP).

„Rozhodnutí bylo nesprávné a Opera Bohemia byla tím, komu toto území nemělo být nikdy prodáno," řekl.

„Mám pocit, že se pohybujeme v jakémsi Kafkovském světě. Škodovka je symbolem toho špatného v našem městě," myslí si také zastupitelka Helena Netopilová (SpP).

Pro návrh, aby město dál pokračovalo ve sporu s firmou Opera Bohemia a získalo Škodovu ulici do svého majetku, nakonec zvedla ruka většina přítomných zastupitelů.