„I když jsem sám kuřák, zákaz ve vnitřních prostorách schvaluji. Myslím, že si na to lidé zvyknou. Důležité je, aby si mohli jít zapálit alespoň ven na terasu. Věřím tomu, že to přivítají hlavně rodiny s malými dětmi," soudí třeba Leoš K., který je vedoucím baru přerovského Trumf Bowlingu.

„Lidi to ocení, nikdo nechce doma smrdět kouřem, ani já ne. Odlivu zákazníků se rozhodně nebojíme. Když si bude chtít někdo zapálit, tak půjde jednoduše ven," komentovala omezení milovníků nikotinu servírka Zubr Arény, kde dnes neplatí žádná omezení ani zákazy.

Protikuřácký zákon? Omezení svobody

Za zásah do svobody lidí ale považuje protikuřácký zákon majitel restaurace ve Wilsonově ulici Pavel Krist.

„Vadí mi samotný princip toho zákazu. Dnes zakážou kouření, a co přijde na řadu příště? To je věc, které se obávám. Ale jako provozovatel restauračního zařízení takovou věc vítám," řekl.

Ne všude jsou ale z toho, že kuřákům „přistřihnou křidýlka", nadšení. „Jsem zásadně proti, provozovatel by si měl určit sám, jestli bude v jeho restauraci kuřácký nebo nekuřácký prostor. Když mi bude před hospodou kouřit dvacet děcek, jak to asi bude vypadat?," pozastavovala se Michaela Šefčíková, servírka z restaurace Pivovar.

Ta si myslí, že lidé začnou více popíjet doma a kouřit venku. „Hasiči budou mít možná více práce, protože každý druhý odhodí nedopalek na zem," podotkla.

S originálním řešením přišel jeden ze štamgastů.

„Tak ze všech hospod uděláme soukromé kluby – každý, kdo se prokáže klubovou kartou, si bude moci zapálit. To je stejné, jako kdyby si zakouřil u sebe doma," navrhuje.

Za likvidační považuje zákon Jan Šobáň, který už jedenáct let provozuje Restauraci Tribuna na fotbalovém stadionu. Přes poledne, kdy se vydávají obědová menu, jsou prostory nekuřácké.

„Funguje to takhle už dva roky. Kdo chce, zapálí si venku, a je to bez problémů. Po druhé hodině lidi, kteří se přišli najíst, odcházejí a chodí se hlavně na pivo," vysvětluje.

Odpůrcům nikotinového kouře se nabízí možnost posezení v podobě nekuřáckého salonku v zadní části restaurace. „Díky tomuto zákonu můžu ve dvě hodiny zavřít hospodu – přes léto si ještě lidi sednou na zahrádku, ale přes zimu sem nikdo nepřijde," obává se Šobáň.

O správnosti nové legislativy nejsou přesvědčeni ani zdejší hosté. „Sám jsem kuřák, ale nedělá mi problém jít si zapálit ven. Je to trochu diskriminační a nejvíce tím budou trpět hospodští," soudí třeba Henrik V.

„Když někdo nechce dýchat cigaretový kouř, tak ať nechodí do hospody. Stát podle mě akorát tak přijde o peníze, protože lidi přestanou utrácet," soudí další z hostů.

Někde to šlape i bez cigaret

Někteří provozovatelé restaurací v Přerově jsou naopak s vládním návrhem spokojeni. Například hospůdka na nádvoří U Bukáčků v centru města je nekuřácká a je tu pořád plno.

„Jsem strašně rád, že tento zákon začne platit, i když u nás se už delší dobu vůbec nekouří. Máme ale pro kuřáky zázemí i s popelníkem venku na zahrádce," zmínil provozovatel Igor Tadic'.

V Přerově je narozdíl od jiných měst specifická situace. Zastupitelé mají totiž příští týden schvalovat městskou vyhlášku, která jasně stanovuje dobu nočního klidu – a to od 22 hodin do 6 hodin následujícího dne. Vyhláška navíc navrhuje omezení provozní doby některých hostinských provozoven ve vytipovaných lokalitách.

Konkrétně se jedná o ulice Wilsonova, Jateční, Masarykovo náměstí a Záhumení, které se nachází v místní části Kozlovice. V těchto lokalitách si totiž lidé stěžovali na hluk.

„Pro majitele zařízení, kterých se tato městská vyhláška dotkne, to může být konečná. Hosté si nebudou moci zapálit a ještě je po večerce vyženou domů. Je to nespravedlivé, protože se to dotkne jen některých hospod v centru města, zatímco jiné na problémech druhých naopak vydělají," uzavřel majitel jedné z restaurací v centru Přerova.