Do obce pod Helfštýnem ho pozval jeho švagr František Matějka, který byl místním sládkem a za kterého se provdala Smetanova sestra Žofie.

„Roku 1852 přijel Bedřich Smetana poprvé a zdejší prostředí a zejména stálý pobyt na čerstvém vzduchu ho velmi uspokojil," uvedl starosta obce Josef Vaculin.

Monumentální hrad Helfštýn i časté procházky v jeho okolní přírodě hlubokých lesů jej inspirovaly k napsání opery Čertova stěna.

„O dva roky později se Bedřich Smetana vrátil. Přijel se svou dvouletou nemocnou dcerkou Gabrielkou s nadějí, že ji zdejší příroda a čerstvý vzduch pomohou vyléčit," doplnil starosta.

Bohužel dcera 9. července 1854 zemřela a byla pochována na hřbitově u týnského kostela. Bedřich Smetana se již po této smutné události do Týna nikdy nevrátil.

První připomenutí se koná v neděli 6. července – v kostele Panny Marie se uskuteční od 11 hodin zádušní mše svatá za Smetanovu dceru Gabrielu.

Ve středu 9. července v 16 hodin následuje položení věnečku na jejím pomníku.

V září, během týnských hodů, bude položen věneček k pamětní desce na domě č.p. 166 připomínající pobyt Bedřicha Smetany v tomto domě. Koncertem jeho skladeb se pak oslavy završí.