V měřící stanici v Teplicích nad Bečvou chybělo krátce po poledni pouhých dvacet minut k vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity.

Odpoledne se však situace začala uklidňovat a v Teplicích po 17. hodině hladina Bečvy klesla pod hranici prvního stupně.

Vývoj sledovali s obavami také v Lipníku nad Bečvou a Přerově, kde nyní platí první povodňový stupeň.

„Předpokládaný průtok tady na Oseckém jezu má být 300 kubíků za sekundu. Problém je, že v Beskydech pořád prší, byl jsem se tam podívat. Těžko říci, co se bude dál dít, voda se chová pokaždé jinak," řekl František Dvořák, vlastník malé vodní elektrárny v Oseku nad Bečvou.

Toho prý překvapilo velké množství naplavených kusů dřeva, které se zachytily na jezu.

„Tolik toho tady obvykle nikdy nebývá," dodal.

V Lipníku se chystají na pytlování

V Lipníku platil v pátek první povodňový stupeň.

„Blížíme se ke druhému stupni a voda má průtok 320 kubíků za vteřinu. Nemyslíme si, že by mělo dojít k vybřežení, ale jsme připraveni i na to, že se voda v některých částech – například v chatové oblasti Nové Dvory – rozlije," uvedl starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

„Máme nachystaný písek na pytlování a v případě nutnosti začnou hasiči u některých objektů stavět provizorní hráze," doplnil.

Přestože na Hranicku platil první povodňový stupeň jak v Teplicích nad Bečvou, tak na říčce Veličce, hasiči nemuseli nikde zasahovat.

Zdroj: Youtube

„Kvůli velké vodě zatím nebyla nahlášena žádná událost. Vodaři už ale určité kroky konají a jsou v kontaktu s Povodím Moravy," řekl Dušan Michálek z krizového řízení a požární ochrany v Hranicích.

K tomu, aby se krizový štáb sešel, by podle jeho vyjádření musel vzejít signál například od starostky města, nebo by musel být vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

„K ničemu z toho zatím nedochází. Situaci ale sledujeme a očekáváme, že hladina ještě stoupne," dodal.

V Přerově byla přes den situace klidná, ale podle předpokladů dosáhla hladina řeky Bečvy v měřící stanici v Dluhonicích prvního stupně povodňové aktivity. Na 370 centimetrů, což je stav bdělosti, se hladina vyšplhala přesně ve 12 hodin 50 minut.