Podle odborníků se odkrytím podstatné části půdorysu bratrské školy, ke kterému došlo loni na podzim, Přerov zapíše do učebnic dějepisu.

Evropský význam lokality také zřejmě rozhodne o tom, zda se v této části bude stavět nové parkoviště, nebo se nakonec přemístí jinam.

Archeologové objevili už loni na jaře základy kostela Českých bratří ze 16. století, a poté i část bratrské školy.

Místa, spjatá s působením učitele národů Jana Amose Komenského a dalšího velkého myslitele a přerovského rodáka Jana Blahoslava.

Na podzim se jim pak podařil další husarský kousek. Přestože už v to ani nedoufali, odkryli celý půdorys bratrské školy.

„Na závěr výzkumu kostela byla svolána archeologická komise a jedním z výstupů bylo i to, že se jedná o objev evropského významu," shrnul badatel Jan Mikulík. Bádání v lokalitě Na Marku muselo být na podzim přerušeno kvůli počasí.

„Kompletně ukončený je výzkum v prostoru kostela, během něhož jsme zachytili půdorys této stavby a rekatolizačních přístaveb a také uličku, oddělující kostel od školy. Z bratrské školy máme zatím dvě nároží ze strany od Bečvy a dělící příčku," informoval.

Podle archeologů se jednalo o velký, dvou až třípatrový objekt, který odpovídá zobrazení na starých vedutách města od Jana Willenbergera z roku 1593. Stavební konstrukce bratrské školy ze 16. století byly zachovány v překvapivě dobrém stavu.

„Konečná domluva s investorem byla, že bude výzkum pokračovat, jakmile se rozjaří. Chceme odkrýt celý zbytek půdorysu, takže nás čeká tak měsíc intenzivního výzkumu," odhaduje badatel. Základy obou staveb byly na zimu překryty ochrannou fólií, aby nedošlo k jejich poškození.

Parkoviště možná přemístí jinam

Kvůli dalšímu využití cenného prostranství se během zimních měsíců sešla pracovní skupina, složená z archeologů, památkářů, historiků a pracovníků magistrátu.

„Všichni jsme se shodli na tom, že by se měly základy prezentovat na povrchu replikou ve formě vyznačení půdorysu základů. Je to nejšetrnější metoda, která je navíc finančně méně náročná. Nechceme, aby došlo k porušení historicky cenných konstrukcí. Kdyby navíc chtěly celý prostor generace po nás třeba zastřešit, nic jim v tom nebrání," poznamenal.

Město chce další postup stavebních prací v ulici Na Marku přizpůsobit významu učiněných nálezů. V místech se totiž počítalo se stavbou parkoviště.

„Pro nás je důležité, aby vzniklo parkoviště, ale nejsme kulturními barbary, abychom zdevastovali natolik významný nález," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Radní prý počítají i s tím, že by Na Marku v budoucnu vznikla klidová zóna a nebrání se ani myšlence, že se parkoviště nakonec přemístí jinam.

SOUVISEJÍCÍ: Bádání Na Marku končí, zastavila se i stavba parkoviště