Komu ale osiřelý hotel nakonec připadne, je zatím ve hvězdách.

„Armáda má představu, že zruší ubytovací kapacity v menších městech jako je Přerov nebo Lipník, a nechá si jen ty v Olomouci. Zatím je věc ve fázi záměru, ale mělo by se to řešit počátkem příštího roku," informoval přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Záměr zbavit se hotelu Strojař, jehož provoz ročně spolyká stovky tisíc korun, potvrdil i mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Rezort totiž musí šetřit.

„Chtěli bychom ho nabídnout k odprodeji jako nepotřebný majetek, a to pravděpodobně už v průběhu příštího roku," řekl s tím, že důvody jsou pouze ekonomického rázu.

„Hotel Strojař sice slouží jako vojenská ubytovna, ale její obsazenost je minimální. Když srovnáme obsazenost a náklady na chod, je to hrubě nerentabilní. V ubytovně je tři sta lůžek a bydlí zde maximálně deset vojáků," konstatoval.

Jen provoz přijde na stovky tisíc korun, a pokud by chtěla armáda zchátralý hotel opravit, tak se nedoplatí.

„Jeho rekonstrukce by přišla na miliony korun," poznamenal Jan Pejšek.

Přerovští radní, kteří se hotelu Strojař před více než deseti lety zbavili směnou za jiné dva objekty, pro něj nyní chtějí hledat využití.

„Chceme s armádou jednat, neradi bychom, aby to koupil někdo cizí a udělal z toho třeba sociální ubytovnu," nastínil primátor Jiří Lajtoch.

V podobné situaci už se město ocitlo před více než dvěma lety, když se ucházelo o zchátralý areál Želatovských kasáren. Tehdy ale neuspělo a nevyužitá kasárna nakonec získal do svého majetku soukromý investor. Brněnská společnost Avezo Plus hodlá na ploše jedenácti hektarů postavit městskou čtvrť s rodinnými a bytovými domy či obchůdky.

Bývalých armádních objektů, které zatím nenašly uplatnění, je ve městě více. Například opuštěná budova naproti Prioru v Čechově ulici nebo již zmiňovaný objekt bývalé vojenské správy, který patřil za první republiky k jednomu z nejhonosnějších domů v centru města. Obě budovy však již léta chátrají.