„Průzkum jsme zahájili v tomto pro Přerovany známém zeleném pásu při severozápadním okraji parkoviště. Odkrýváme úrovně novověkých planýrek a pozůstatky zděných objektů původní zástavby, která tady v minulosti byla," shrnul přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Podle něj byla řada objektů na Šířavě zbourána.

„Asanace původní zástavby proběhla v několika etapách, ta poslední kolem roku 1983," zmínil.

Už v prvních dnech se podařilo badatelům odkrýt základy hospodářské části jednoho z původních statků na Šířavě, které jsou zobrazeny na stabilním katastru i v různých mapových podkladech.

„Předpokládáme, že ve spolupráci s historikem Jiřím Lapáčkem ze Státního okresního archivu v Henčlově budeme schopni dohledat i původní majitele těchto usedlostí," soudí Zdeněk Schenk.

Šírava má bohatou historii

Přestože je průzkum teprve na začátku, podařilo se odkrýt novověké základy domů.

„Objevili jsme zpevněnou plochu, jejíž povrch je dlážděný drobným kamenným štětem. Může se jednat o původní zpevněný průjezd. V místech křižovatky ulic Šířava a Čechova jsme dokonce u těch nejstarších nálezů – narazili jsme na doklady vrcholně středověkého osídlení tohoto prostoru ze 13. a 14. století," konstatoval badatel Jan Mikulík.

Lokalita na Šířavě má bohatou historii.

„Musíme si uvědomit, že první zmínka o tomto místě je v historických pramenech už ve druhé polovině 14. století, a to někdy kolem roku 1371. Bylo to jedno z historických předměstí Přerova – osídlení se v té době koncentrovalo kolem kostela svatého Michala," upřesnil Zdeněk Schenk.

Středověká keramika

Grunty na Šířavě mají dlouholetou tradici a jsou zobrazeny nejen v prvním vojenském mapování ve druhé polovině 18. století, ale znázorněny jsou i na stabilním katastru z roku 1830.

„Ty statky mají ale ještě hlubší tradici a sahají minimálně do období raného novověku, tedy do šestnáctého století," řekl.

Původní osídlení Šířavy ale spadá až do čtrnáctého století.

„Už jsme našli první zlomky užitkové keramiky z období vrcholného středověku. Očekáváme, že až půjdeme níže, zachytíme i osídlení z mladší doby hradištní, tedy z 10. a 11. století," doplnil.

Najdou se vzpomínky na 10. století?

A jaká očekávání mají archeologové?

Doufají, že by mohli narazit na pohřebiště z mladší doby hradištní, tedy z 10. a 11. století.

Že takový objev není pouze snem, to dokládá i cenný nález, na který narazili badatelé při stavbě budovy VaKu.

„Tehdy byla v těchto místech nalezena kostra ženy, i se záušnicemi a šperky," uzavřel.