Odstraňují přitom nejen vosí a sršní hnízda, ale i včelí roje.

„K likvidaci rojů vyjíždíme hlavně tehdy, když hrozí nebezpečí na veřejném prostranství - například pobodání dítěte, seniora či alergika. Časté jsou ale i případy, kdy se roj usadí na veřejné budově, dětském hřišti nebo školce,“ vysvětila krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle ní ale hasiči nejsou deratizační firma a nebezpečnost konkrétní situace vždy posoudí operační důstojník. A jak probíhá samotná likvidace hnízda nebo roje bodavého hmyzu?

„Je důležité zjistit jeho velikost. Pokud je pod omítkou, fasádou nebo v dutině stromu, hasiči ho většinou nevidí a jejich zásah je neúčinný. Hmyz lze odchytávat jedině tehdy, když není rozlítaný, tedy nejlépe ráno nebo večer,“ přiblížila obvyklý postup.

Roj nebo hnízdo se vezme do igelitového pytle, odstřihne a s pomocí chemických prostředků zlikviduje.

„Tento postup byl konzultován i se včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu. Každý včelař má povinnost hlídat si své včelstvo a žádný z nich si nechce cizí nalezený roj vzít, protože hrozí nebezpečí přenosu chorob,“ zdůvodnila.

Hasiči používají při likvidaci speciální oblečení - včelařskou kuklu - a nejlépe bílou kombinézu, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, a proto je dobré, když se hasič nepotí, a hlavně se nesmí rychle hýbat. 

Po neznámé ženě, která si vyzvedla na padělaný recept léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrají nyní policisté.
Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie
Mezinárodní setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Na Hefaiston dorazí kováři z celého světa