„Byly to významné osobnosti, které se podílely na budování demokracie, a určitě by si přály spolu s Přerovany prožít toto výročí," vysvětlil jeden z účastníků shromáždění, radní Jan Horký. (SpP).

Na Masarykově náměstí zazněly proslovy zástupců vedení města, ale symbolický význam 17. listopadu, na který by se nemělo zapomínat, připomněla také přerovská senátorka Jitka Seitlová (NEZ).

„Neprodejme renomé naší země, získané odvahou a činy studentů a občanů nejen před sedmadvaceti lety, za pochybné investice a klanění se finančním a jiným mocím, pro které má úcta a hodnota lidského života nízkou cenu," řekla senátorka.

Bývalý politický vězeň a bojovník proti komunismu Vladimír Hučín zase na shromáždění v Přerově vyjádřil své obavy z návratu do doby před Listopadem – a to v podobě návrhu poslanců vrátit do trestního zákona paragraf na ochranu hlavy státu. „Pro mě je důležitá nejen svoboda projevu, ale také svoboda po projevu," konstatoval.

Hučín ve svém proslovu kritizoval také prezidenta Miloše Zemana a fakt, že je člen vládní strany Andrej Babiš podezřelý ze spolupráce s bývalou Státní bezpečností.

Lidé se mohli v odpoledních hodinách na náměstí podepisovat pod petici na podporu demokracie. „Chtěli jsme připomenout, že svoboda a demokracie nemohou existovat bez slušnosti, a proto jsme uspořádali petici, navazující na pražskou výzvu k Týdnům občanského neklidu," vysvětlil Petr Kubačka z Přerova.

Pod petici se během odpoledne podepsaly desítky lidí a zájemcům bude k dispozici také v průběhu příštího týdne v coworkingovém centru nad prodejnou Baťa ve Wilsonově ulici.