Šestadvacetiletou ženu obvinili z usmrcení z nedbalosti, za což jí hrozí až tři roky vězení.

Případ ale podle vyšetřovatelů zdaleka nekončí – ženě totiž podle informací policie zemřely za podezřelých okolností i další dvě několikaměsíč­ní děti.

Úmrtí kojence otřáslo 4. října letošního roku obyvateli Azylového domu pro matky s dětmi na ulici 9. května v Přerově, který provozuje Armáda spásy.

Dramatické okolnosti záchrany dítěte popsal jeho ředitel Pavel Šíma.

„Bezprostředně po oznámení přivolal zaměstnanec Armády spásy záchrannou službu a podle pokynů operátorky nouzové linky poskytoval dítěti první pomoc, ve které pak pokračovali zdravotníci," vylíčil.

I přes veškerou snahu už se ale život kojence nepodařilo zachránit.

„Celou záležitost převzala k došetření policie. Po prověření postupu, zda-li naši zaměstnanci postupovali korektně, nebylo zjištěno žádné pochybení," konstatoval.

Odpovědnost za výchovu a zdraví dětí je podle něj plně v kompetenci rodičů, kteří jsou klienty zařízení.

„Byla to pro nás smutná událost, která nás velmi zasáhla," dodal ředitel s tím, že mladá žena bydlela v Azylovém domě jen krátce. Bezprostředně po tragické události se z něj odstěhovala.

Slovenka žijící na ubytovnách

Krajští kriminalisté narazili na tento případ při prošetřování náhlých úmrtí.

„Vzhledem k pochybnostem o okolnostech smrti a zjištění, že se nejedná o jediné úmrtí dítěte podezřelé matky, prováděli kriminalisté rozsáhlé šetření," shrnula krajská policejní mluvčí Marta Vlachová.

Na jeho konci bylo zahájení trestního stíhání mladé ženy, a to za přečin usmrcení z nedbalosti.

Podezřelá pocházela ze Slovenska a pobývala na různých ubytovnách v České republice, mimo jiné i na Přerovsku.

Zemřely i další děti

Ženě podle informací, které se podařilo zjistit, už v minulých letech zemřely za podivných okolností dvě několikaměsíční děti.

Policie se ale k detailům nechce blíže vyjadřovat.

„Není to jen případ tohoto kojence. Není vyloučeno, že je úmrtí dětí této matky více. Vzhledem k probíhajícímu šetření se ale k bližším okolnostem nemůžeme podrobně vyjádřit," konstatovala Marta Vlachová. Stíhání ženy je vedeno na svobodě.