Případ se dostal na stůl vrchního státní zastupitelství proto, že se názory žalobců na tento případ lišily. Zatímco přerovská státní zástupkyně skutek posoudila jako vraždu, krajské státní zastupitelství trvalo na tom, že se jednalo o usmrcení z nedbalosti.

„Skutek jsem posoudila jako závažnější trestný čin, a to na základě důkazní situace," vysvětlila už dříve přerovská státní zástupkyně Daniela Kollárová.

„Náš názor je, že by měla být použita původní právní kvalifikace, tedy usmrcení z nedbalosti," oponoval ale šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík.

Vrchní státní zastupitelství se při posuzování okolností případu přiklonilo ke stejnému názoru.

Podle Víta Kasíka se případ na základě rozhodnutí vrchních žalobců vrací zpět na přerovské okresní státní zastupitelství.

„Věc se posunula dopředu. Vrchní státní zastupitelství rozhodlo tak, že příslušným k dalšímu řízení je okres. Podle vrchního státního zastupitelství o vraždu nejde," řekl.

Odůvodnění jsem ještě neviděla, říká Kollárová

Přerovská státní zástupkyně ještě rozhodnutí vrchních žalobců nedostala.

„Další postup budu muset vyhodnotit na základě toho, co mi bude případně uloženo. S odůvodněním jsem se dosud neseznámila," konstatovala Daniela Kollárová.

Vyšetřování tragédie trvalo několik měsíců a kriminalisté provedli loni v létě také rekonstrukci celé události přímo před barem Lumír. Byla vyslechnuta řada svědků a zpracovány posudky z oboru balistiky a chemie. Dvaačtyřicetiletému strážníkovi, jenž v řadách Městské policie v Přerově skončil loni v březnu, hrozí za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení.

Strážníci se podrobili speciálnímu výcviku

Podle šéfa Městské policie v Přerově Omara Teriakiho se nejednalo o systémové pochybení. Strážníci přesto podstoupili speciální výcvik na zvládání vypjatých a psychicky náročných situací. O ty není v přerovských ulicích nouze.

„Pan primátor dal nad rámec potřebného dohromady koncept vzdělávání a školení strážníků se zaměřením na asertivní jednání a zvládání zátěžových situací," řekl Omar Teriaki.

Případ střelby u baru Lumír vyvolal před rokem ve městě bouřlivé emoce a uskutečnily se dva protestní pochody „Za Michala". Příbuzní a blízcí zemřelého mladíka chtějí nechat postavit na travnatém prostranství před barem pomníček, jenž by tragickou událost připomínal.