Švec měl na sebe protiprávně převézt přerovskou firmu a připravit ji o víc jak tři miliony.

Do soudní síně číslo 332 přivedla v pátek po deváté ráno osmatřicetiletého muže eskorta, stíhán je totiž vazebně. Podle státního žalobce se několika podvodů dopustil v době od července 2013 do června 2014.

Údajně měl obžalovaný do smlouvy o převedení práv v přerovské firmě, která čtyřiadvacet let obchoduje s ručním nářadím, vložit podpisy jejího jednatele jako naskenované obrázky. Poškozený jednatel je prý nepodepsal.

„Obžalovaný vystupoval jako zástupce nového majitele a osoba pověřená jednat za tuto společnost. Uváděl v omyl, protože věděl, že nedošlo k převodu společnosti," upozornil ve své řeči žalobce.

Doplnil, že se dopustil dalších podvodů, kromě jiného jej viní z toho, že ze společnosti odvezl dvě auta za půl milionu a nevrátil. Celkově dle státního zástupce stojí za škodami takřka za 3,5 milionu. Sumu požaduje firma zpět.

Podnikatel Radim Švec žijící aktuálně v Praze vinu odmítá. „Kategoricky nesouhlasím s obžalobou, jsem nevinný, nic jsem neudělal. Vše je založeno na výpovědi jedné osoby, a to poškozeného jednatele. Ten není žádný svatoušek," bránil se před soudem a doložil několik listin, které mají svědčit o tom, že on sám se stal obětí podvodu ze strany jednatele.

Ten na něj měl legálně převést firmu, protože mu dlužil peníze. Radim Švec tvrdil, že se dohodli, že ze společnosti odejde, jakmile bude dluh vyrovnán.

„Po čase se mnou přestal komunikovat. Poskytl jsem mu několik měsíců na to, aby se připravil na zpochybnění smlouvy," vysvětloval soudu. Jeho verze je taková, že jednatel měl nahradit původní podpisy falešnými.

Soud v čele s předsedou Alešem Vašků bude případ projednávat znovu v týdnu od 10. října, vyslechnout by měl důležité svědky.