Naposledy přišla kamenná skulptura vládce moří o část ruky s kovovým trojzubcem v úterý večer.

Strážníkům se ale díky pozorné svědkyni podařilo rychle dopadnout pachatele, kteří mají čin na svědomí.

Podle šetření policistů pohodili vandalové utrženou ruku sochy i s trojzubcem na trávu.

Strážníky tedy tentokrát nečekal tak, jako před třemi lety, výlov trojzubce ze dna řeky Bečvy, kam pachatel předmět odhodil.

„Policisté část poničené sochy zajistili a bude předána vlastníkovi. Výše škody bude upřesněna dodatečně," uvedla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že za trestný čin poškození cizí věci hrozí viníkovi až roční vězení.

Socha Neptuna v Přerově přišla opět o trojzubec

Trojzubec vandalové odhodili opodál. Foto: Městská policie Přerov

Všímavá svědkyně

Pachatele dopadli strážníci velmi rychle – a to díky svědectví všímavé ženy, které jednání neuniklo.

„Svědkyně oznámila kolem půl desáté večer na dispečink Městské policie, že zahlédla tři mladíky, kteří sochu poškodili," informoval zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Popsala, že vandalové trojzubec vytrhli ze sochy a pohodili opodál. Doplnila i údaje o tom, jakým směrem se trojice vydala a přidala její popis.

„Na místo byly vyslány dvě motohlídky, jimž se během několika minut podařilo uzavřít únikové cesty a trojici mladíků odpovídajícího popisu zadržet," konstatoval.

Protože byla socha vandalským činem vážně poškozena, byl případ předán republikové policii.

Poslední oprava za 10 tisíc

Socha přišla o část ruky a trojzubec už několikrát – naposledy před třemi lety. Její oprava tehdy přišla na deset tisíc korun.

Kamenný Neptun zdobil ve třicátých letech minulého století nádvoří přerovského zámku, po šesti letech byl ale přemístěn do parku Michalov a později vyplnil proluku ve Wilsonově ulici.

Socha vládce moří byla nakonec umístěna pod městskými hradbami, kde je častým terčem vandalů. Po posledním činu je otázkou, zda je právě tato lokalita tou nejvhodnější.