Přerovský soudce Martin Lýsek konstatoval, že důvody vazby – tedy obava z útěku a pokračování v trestné činnosti – nadále trvají.

Pavel Nárožný byl zadržen letos v únoru v rodinném domě v ulici U Žebračky v Přerově, ve kterém byl v listopadu před sedmi lety zavražděn manželský pár, a kde sám bydlel.

Důvodem jeho vzetí do vazby bylo obvinění z přípravy další vraždy.

Podle zdroje, obeznámeného s případem, byl v pozadí dědický spor o rodinný dům po zavražděném otci.

Vazební zasedání u Okresního soudu v Přerově se ve čtvrtek odpoledne protáhlo.

„Soud v této fázi nemůže přezkoumávat, jestli bylo rozhodnutí o vzetí do vazby správné či nikoliv. Ale rozhoduje jen o tom, zda se skutkově změnily důvody vazby. V mezidobí tří měsíců se nestalo nic zásadního, co by znamenalo, že by odpadl nějaký vazební důvod, nebo by mohla být nahrazena jiným opatřením," řekl soudce Martin Lýsek.

Obava z útěku

Pavel Nárožný využil prostor pro svou obhajobu.

„Má právo se vyjádřit k podstatě obvinění, takže drtivá většina vazebního zasedání byla naplněna vyjádřením tohoto práva obviněného vyjádřit se předtím, než soud rozhodne. Čtení listinných důkazů nebo konstatování spisu, to je otázka chvilky, ale pan obviněný má určitě spoustu argumentů a musel je říct," dodal soudce.

Důvody vazebního stíhání Pavla Nárožného jsou dva – obava z útěku a pokračování v trestné činnosti.

„Byly shledány oba dva tyto důvody vazby. Podali jsme stížnost, a tu odůvodníme, jakmile nám bude doručeno písemné vyhotovení rozhodnutí," konstatoval obhájce Nárožného Richard Frommer.

Podle něj se vazební zasedání konalo na přání obviněného.

„Může na něm přednášet argumenty proti prodloužení vazby," podotkl.

Třikrát zproštěn

Nárožný byl nejprve obžalován z dvojnásobné vraždy manželského páru z Přerova, jejichž těla se dosud nenašla.

Krajský soud ho třikrát zprostil obžaloby a naposledy jeho rozsudek vrchní soud zrušil v dubnu. Zároveň případ nařídil jinému senátu.

Vzhledem k tomu, že v Olomouci se touto kauzou již jiný trestní senát zabývat nemůže, putuje případ k ostravskému soudu.

Z vraždy manželů byl Pavel Nárožný původně obžalován společně se svou matkou, ta ale během procesu zemřela.