Před olomouckým Krajským soudem opět stanula ve středu 25. dubna Hana Nárožná z Přerova obviněná z vraždy bývalého manžela a jeho ženy. Ze stejného trestného činu je obžalovaný také její syn Pavel.

Hana Nárožná si u předsedy senátu vyžádala okamžitý převoz na lékařské vyšetření, stěžovala si také na to, že ji zaměstnanci olomoucké vazební věznice šikanují.

Konečný verdikt v tomto složitém případu padne zřejmě koncem května.

Hlavní líčení bylo hned v úvodu přerušeno kvůli tomu, že si Hana Nárožná vyžádala okamžitý převoz na lékařské vyšetření.

Zdůvodňovala to velmi špatným zdravotním stavem.

„Od pátku do neděle jsem držela hladovku. Pak jsem ji ukončila, protože mé zdraví mi neumožňuje déle hladovět. Jsem nevyspaná, celou noc jsem ve věznici poslouchala řev a dunění. Ve vazbě je mi upírána lékařská péče. Nervovou soustavu mám ze všeho natolik narušenou, že nejsem schopna dnešního jednání," tvrdila Nárožná.

Předseda senátu Vladimír Hendrych proto musel nařídit převoz k lékaři.

Hodinu poté už měl v ruce zprávu, v níž dvě lékařky potvrdily, že Nárožné v účasti na soudním líčení žádné zdravotní důvody nebrání.

Ta si pak stěžovala na špatné zacházení ze strany zaměstnanců olomoucké vazební věznice a na to, že ji šikanují.

„Mám postel plnou stovek dokumentů, protože vedu celkem šest soudních sporů. Tento je pro mě jen okrajovou záležitostí. Ve věznici ponižují moji důstojnost, dopouštějí se na mě šikany," řekla Nárožná a pak trvala na odvozu zpět do věznice.

Předseda senátu ji se stížnostmi na vazbu odkázal na státní zastupitelství. Mluvčí olomoucké vazební věznice Markéta Zimová sdělila, že zatím nemá informace o tom, že by Hana Nárožná podala na zaměstnance věznice stížnost.

„Chováme se k ní naprosto standardním způsobem jako ke kterémukoliv jinému obviněnému," poznamenala Zimová.

Pak se u soudu přes dvě hodiny promítaly videozáznamy pořízené kriminalisty v rodinném domě v Přerově, kde mělo k vraždě manželů Nárožných začátkem listopadu 2009 dojít.

Syn odmítl odpovídat na dotazy soudce

Obžalovaný Pavel Nárožný je velmi pozorně sledoval, pořizoval si poznámky a pak znovu zpochybnil vzorky DNA odebrané z místa činu.

Opakovaně tvrdil, že s vraždou otce a jeho ženy nemá on ani matka nic společného. Zároveň odmítl odpovídat na další otázky předsedy senátu.

Ten poté jednání odročil na konec května, kdy by již měl padnout rozsudek.

Soud s šestašedesá­tiletou Hanou a sedmatřicetiletým Pavlem Nárožným se vleče již od června loňského roku. Oba vinu popírají a opakovaně zpochybňují provedené znalecké posudky a pachové stopy odebrané z místa činu.

Hana Nárožná v olomoucké vazební věznici opakovaně požaduje lékařská vyšetření, během uplynulých jedenácti měsíců jich absolvovala několik desítek.

Spousta krve a dokument o vydědění

Podle státní zástupkyně matka se synem manželský pár zavraždili, těla naložili do automobilu a odvezli na neznámé místo, těla se dodnes nenašla.

Kriminalisté v předsíni, garáži a v několika pokojích domu v ulici U Žebračky v Přerově našli velké množství krevních stop, znaky zápasu a také písemné dokumenty z března 2009 prokazující, že vražda manželského páru mohla být spáchána kvůli majetkovému motivu.

V ložnici nalezli například listinu, ve které otec Nárožný svého syna Pavla vydědil a rovněž závěť, ve které veškerý majetek odkazuje druhé manželce.