Město se rozhodlo uspořádat pásmo už po Vánocích. „Míváme vánoční trhy, měli jsme i velikonoční, a po letošních Vánocích jsme uvažovali o dalším využití nových dřevěných stánků, které jsme právě loni pořídili. Jarní trhy nám tak připadaly jako dobrá možnost,“ uvedla mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová.

Vyškovské jaro začne v pondělí a potrvá až do úterý 8. května. „V sobotu 28. dubna zároveň na náměstí slavnostně zahájíme turistickou sezonu. Dopoledne bude tradičně připravený program pro děti, které čekají hry a soutěže, celý den bude zároveň možné se zúčastnit Pochodu osvobození města Vyškova, který pořádá místní Klub českých turistů,“ doplnila Bednářová.

Protože se jedná o jubilejní čtyřicátý ročník tradičního pochodu, doplní ho také výstava v galerii turistického informačního centra. „Začíná už v pondělí současně se zahájením Vyškovského jara a potrvá do 5. května,“ dodala mluvčí.

Příznivci turistiky si můžou vybírat mezi trasami pro pěší, pro cyklisty a pro děti s doprovodem. Pro pěší měří nejdelší trasa dvaapadesát kilometrů, cyklisté se projedou až dvojnásobně. Start a cíl pro pěší a cyklisty bude průběžně od šesti hodin ráno do pěti hodin odpoledne v restauraci na vlakovém nádraží ve Vyškově, dětská trasa bude startovat od půl deváté do půl jedenácté u informačního centra na Masarykově náměstí.

Kulturní program, který doplní řemeslné trhy, zajistí vyškovské základní a mateřské školy, Dům dětí a mládeže nebo Městské kulturní středisko Vyškov. „Pásmo zahájí v pondělí dětská folklorní skupina Klebetníček a dechová hudba Vyškovská Švitorka. Lidé se v následujících dnech můžou těšit i na vystoupení mažoretek, dětský sbor Motýlek nebo představení skupiny historického šermu Armet,“ řekl ředitel Městského kulturního střediska Luboš Kadlec.

Vystoupení chystá i vyškovské duo kytaristů Josef Čáp a Jindřich Spisar. „Program bude bohatý a pestrý, lidé se určitě mají na co těšit. Hlavní je, aby nám vyšlo počasí,“ doplnil Kadlec.

Totéž si přeje i ředitelka neziskové organizace Piafa Jana Podrápská. Také Piafa si na Vyškovské jaro připravila program. „Budeme mít na náměstí prezentační a prodejní stánek, ve kterém můžou lidé zakoupením drobných předmětů podpořit zdravotně a sociálně znevýhodněné. Na sobotu 5. května jsme si pak připravili den otevřených dveří u koní v Šafářském dvoře,“ řekla Podrápská. Návštěvníky, tedy hlavně děti, čeká interaktivní program i možnost svezení na koni.

Nápad uspořádat jarní trhy s kulturním programem připadá dobrý například Jiřině Sochorové. „Přestože nebydlím ve Vyškově, nejspíš se sem zajdu podívat, některý den si určitě čas udělám. Pokud tedy bude dobré počasí,“ řekla Sochorová.

Dřevěné stánky město koupilo loni na podzim. Za osmnáct stánků zaplatilo kolem šesti set tisíc korun, v částce byly i náklady na sestavení a elektrozařízení. V současné době město stánky pronajímá jednotlivým trhovcům, kteří musejí mít sortiment odpovídající době, ve které se trhy konají. Teď na jaře to tak mají být výrobky vztahující se k ročnímu období nebo k regionu.