„Ještě pořád tomu nevěříme, je to pro nás neskutečné ocenění. Přitom jsme jen malá obec na západě Čech," zmínil hned po převzetí ocenění starosta Krásné Luboš Pokorný.

„Je to vítězství nás všech v obci," uvedl pro Deník.

Podle něj o vítězství rozhodla dobrá soudržnost lidí v obci, kteří hodně drží při sobě.

Vítěze oznámila v Luhačovicích ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová při mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem.

„Musím přiznat, že v obci Krásná jsem nikdy nebyla, ale napravím to, protože jako všichni všichni vyhlašovatelé se tam jedeme začátkem října podívat," vysvětlila Deníku ministryně po ceremoniálu v Luhačovicích na Zlínsku. Druhá příčka v soutěži patří obci Vysočina z Chrudimska a na třetím místě je pak obec Černotín z Olomouckého kra­je.

Třetí Černotín

„Jsme spokojení, přáli jsme si dostat se mezi první trojku a to se nám splnilo," sdělil svou radost starosta Černotína Jiří Andrýs.

Protože porota hodnotí vedle vzhledu hlavně společenský život ve vesnici, je na úspěch náležitě hrdý.

„Prezentace se povedla a konkurence byla na úrovni, mám proto ze třetí příčky opravdu dobrý pocit," okomentoval výsledek Andrýs.

Soutěží však nic nekončí a on se chce vrhnout znovu do práce. Přibude mu teď nová funkce, a to předsedání komisi této soutěže.

„Budu v komisi a tak se Černotín dva roky nemůže do soutěže hlásit. Je to ale dobře, musíme si dát pauzu a začít zase něco dělat," plánoval budoucnost starosta. Se snahou o nejlepší obec určitě nekončí.

Veřejnost ocenila Babice

V hlasování veřejnosti zvítězila obec Babice na Uherskohradišťsku. Lidé mohli v této kategorii pro svého favorita hlasovat na webu soutěže. „Jsem spokojená, protože cena veřejnosti je snad ještě více než cena odborné poroty. Je to cena od lidí, moc si toho vážím," vyzdvihla starostka Babic Martina Horňáková.

Celkem se letos přihlásilo 210 obcí, loni jich bylo 306. Z těch vzešli krajští vítězové, kteří postoupili do celostátního kola, z nichž dnes v Luhačovicích vybrali ty nejlepší. Loňským vítězem byly Kateřinice ze Vsetínska, druhý skončil Ořechov na Žďársku a třetí Nová Hradečná na Olomoucku.

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Finalisté Vesnice roku 2015

Babice, Zlínský kraj

Bžany, Ústecký kraj

Černotín, Olomoucký kraj

Jarošov nad Nežárkou, Jihočeský kraj

Krásná, Karlovarský kraj

Kornatice, Plzeňský kraj

Kunín, Moravskoslezský kraj

Martínkov, Kraj Vysočina

Mříčná, Liberecký kraj

Rudka, Jihomoravský kraj

Stračov, Královéhradecký kraj

Vraný, Středočeský kraj

Vysočina, Pardubický kraj

Tomáš Hyánek, Veronika Hlavinková