VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

3.5.2014
SDÍLEJ:

Francouzská kuchyně: ratatouille.Foto: DENÍK/archiv

Žádné tajemství v tom vlastně není. Jedná se o tradiční zeleninový pokrm s kořením, který se používá jako příloha k masu. Jí se však také samotný nebo s chlebem. Stejně jako další národní pokrmy, i ratatouille se vyskytuje v mnoha různých obměnách. Původní verze pochází z prosluněného města Nice a jeho okolí. Plný název pokrmu také zní ratatouille niçoise. Pojďme se nyní podívat, jak se francouzská zeleninová pochoutka připravuje.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky a plátky. Česnek můžete vylisovat, cibulku nakrájejte spíše nadrobno. Každý druh zvlášť pak orestujte na olivovém oleji s hrstí provensálských bylinek. Orestovanou zeleninku pak promíchejte ve větším hrnci, osolte, opepřete, přidejte snítko tymiánu a rozmarýnu a zalijte sklenicí bílého vína. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud zelenina úplně nezměkne. Podávejte s chlebem, tousty, omeletou, masem či jako přílohu k různým pokrmům. Bon appétit!

Ingredience: olivový olej, 1-2 lilky, 1 větší červená paprika, 1 oranžová nebo žlutá paprika, 1 velká cuketa, 4-5 rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, šálek bílého vína, sůl, pepř, tymián, petržel, bazalka, rozmarýn, provensálské koření.

Autor: Redakce

3.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V prvním kole MOL Cupu porazily divizní Kozlovice Uničov (v červeném) 3:0
10

Uničov dostal v poháru facku. Nestačil na Kozlovice

HRDINA POVODNÍ 1997. Jiří Šarman má na léto roku 1997 mnoho silných vzpomínek. Jako profesionální hasič pomáhal lidem zasaženým záplavami na Jesenicku.

Voda byla strašně rychlá, vzpomíná hrdina povodní

Před restaurací napadl strážníka

Strážníka městské policie, který přijel v sobotu asi hodinu po půlnoci před restauraci na Dudíkovu ulici v Kojetíně řešit rušení nočního klidu, napadl čtyřiadvacetiletý mladík.

Družstvu shořelo na 160 balíků slámy

K požáru stohu vyjížděli v pátek krátce před dvacátou hodinou policisté na pole poblíž ulic Hlavní a 9. května v Přerově.

Jedna platba mu nestačila

Bezmála padesát tisíc vznikla škoda majiteli bytu, kterému odcizil příruční tašku muž, který mu pomáhal s rekonstrukcí.

Pouťové atrakce zaplavily Drahotuše

Kolotoče, houpačky, střelnice, jarmark s dobovými řemesly, ale hlavně spousta prodejních stánků. Zkrátka vše, co patří k pouti, nechybělo o víkendu v Drahotuších na Hranicku. Konala se tam tradiční Anenská pouť, která má tak letitou tradici, že už ani mnozí místní obyvatelé nepamatují, kdy byla tato významná kulturně společenská akce v obci založena. Každoročně ji však provází nabitý dvoudenní program.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení