VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Maďarská kuchyně: pravý guláš.Foto: DENÍK/archiv

Guláš se objevuje stejně jako řada národních pokrmů v mnoha obměnách. Stal se důležitou součástí české kuchyně a každý máme nějaký svůj recept.
Pojďme se však podívat, jak se připravuje tradiční maďarský guláš. Příprava tohoto legendárního pokrmu je sice poněkud zdlouhavá, avšak nenáročná. A výsledek rozhodně stojí za to!

Naprosto klíčovou součástí guláše je sladká maďarská paprika. Bez ní to prostě a jednoduše nepůjde. Zeleninu můžete přidat i dle vlastní chuti, cibule, mrkev, rajčata nebo papriky by však chybět neměly. Důležitý je také výběr hovězího masa, zejména kvůli délce přípravy. Méně kvalitní, tužší dobu měkne mnohem déle.

Zahřejte olej nebo sádlo v hrnci a přidejte cibuli, trochu vody a sůl. Na mírném ohni vařte asi 15 - 20 minut. Odejměte z ohně a přidejte papriku, kmín a pepř. Rychle zamíchejte, aby se koření zkombinovalo a přidejte znovu trochu vody (aby se paprika nepřipálila). Přidejte maso a česnek a vařte na vysokém ohni, dokud maso nezhnědne, nezapomeňte směs míchat. Poté oheň ztlumte, přijdete několik lžící vody a vařte asi 15 minut, dokud se maso téměř neuvaří. Přidejte vodu a nechte vařit, většinou potrvá minimálně nebo i déle, než bude maso připravené. Těsně před dovařením přidejte mrkev, pastináky, rajčata a brambory a vařte dalších patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Pozor, ať ji nerozvaříte. Dosolte a opepřete dle chuti. Přidat můžete více sladké nebo pálivé papriky, záleží na vás. Originální maďarská pochoutka je připravená k servírování, nezapomeňte pohostit své přátele. Dobrou chuť aneb Jó étvágyat!

Ingredience: 3 lžíce oleje nebo kousek sádla, 5 nasekaných cibulí, 2 a půl litru vody, 3 polévkové lžíce maďarské papriky, půl čajové lžičky pepře, lžíce drceného kmínu, 1 a půl kilogramu na kousky nakrájeného hovězího masa, 2 stroužky nasekaného česneku, 5 na kolečka nakrájených mrkví, 2 na kolečka nakrájené pastináky, 2 na kostky nakrájené brambory, 2 nakrájená rajčata.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

První den školy v Přerově: klauni, hry i projížďky po Bečvě

Jak bude vypadat okolí takzvaného průpichu, určí urbanistická studie.
9

Nevábnou bránu do Přerova má změnit průpich. Bourat domy začnou brzy

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

V Přerově se otevřou brány památek. Co bude k vidění?

Přerov - Brány celé řady památek se otevřou během Dnů evropského dědictví, které v Přerově připadnou na víkend 9. a 10. září. Letošním ročníkem se ponese heslo „Památky a příroda“.

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Jeden termín a tři města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Opilá řidička převrátila auto na střechu, druhou zastavili policisté

Šestapadesátiletá žena jela v úterý krátce před půl čtvrtou odpoledne ve směru od obce Kozlovice směrem na Radslavice, jízdu však nezvládla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení