VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravý bulharský šopský salát by neměl být přehnaně slaný

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Bulharská kuchyně: šopský salát.Foto: DENÍK/archiv

Připravuje se v různých obměnách i v Čechách. Často však bohužel úplně špatně. Základem pravého bulharského šopského salátu je kvalitní balkánský sýr. Pravý balkánský sýr není tak slaný jako sýr balkánského typu, který se dá běžně sehnat i u nás. Na přípravu šopského salátu se více hodí sýr podobný řeckému feta. Není tak výrazný, je jemnější a má velmi zajímavou chuť.

A jak na to? Příprava šopského salátu je velmi rychlá a jednoduchá. Základní ingredience se zpravidla nemění, paprika se někdy přidává opečená, ale není to pravidlem. Základem jsou kvalitní suroviny. Oloupejte okurku a nakrájejte ji na kousky. Nakrájejte rajčata a papriku, cibule se krájí najemno. Balkánský sýr můžete nakrájet na kostky nebo nastrouhat. Zeleninu lehce promíchejte a dejte do misky. Přidejte olej, bulharské koření a špetku soli dle chuti. Bulhaři si salát často chutí dle svých vlastních chutí. Pokapejte vinným octem, zasypte sýrem a ozdobte petrželovou natí. Podávejte s čerstvým pečivem nebo samotný. Dobrou chuť aneb da vi e vkusno!

Ingredience: Pravý balkánský sýr nebo sýr feta, sůl, olivový nebo slunečnicový olej, vinný ocet, bulharské koření čubrica, salátová okurka, rajče, paprika, cibule, petrželová nať.(kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Blíží se volby do vedení FAČR. Jaké jsou cíle kandidátů z kraje?

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO
34

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

Veletrh práce v Přerově přilákal stovky lidí a devadesát firem

Prostory přerovského hotelu Jana obsadilo během dopoledne na devět desítek firem a kapacita byla beznadějně naplněná. Na veletrhu práce některé nabízely desítky volných míst, jiní hledali jen jednotlivce.

Tipy pro miniaturní zahradu

Chcete zahradničit, ale vaše zahrádka je o velikosti poštovní známky? Je to místečko někde u plotu vnitrobloku nebo třeba vetknuté do zahrádkářské kolonie na pozemku úzkém jak pentle? Nevadí. I tam se dá pěstovat.

Junioři přerovského Fitness Ave září. Konečný je mistrem republiky

Závodní sezona kulturistiky a fitness je v plném proudu. Naplno o sobě dávají vědět také přerovští závodníci. Nejvíce dvojice juniorů z týmu Fitness Ave pod vedením trenérů Lenky Červené-Bořutové a Tomáše Antla.

Přerovské pivní slavnosti bavily tisíce lidí. Hrála jim Argema i Slza

Nadšené ovace publika za každou známou skladbou, tanečky s kelímkem v ruce a skvělá nálada. Přerovské pivní slavnosti v sobotu už pošesté obsadily areál výstaviště, a přestože bylo celý den pod mrakem, pořadatelé si neměli na co stěžovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies