oltvPavilon A však letos zůstane pro návštěvníky kvůli rekonstrukci zcela uzavřený.

Výstaviště, jako náhradu příchozím nabídne květinovou výstavu v nových prostorách.

Vstupné na výstavu i bez hlavního pavilonu ale zůstane stejné - tedy 100 korun za dospělého. Podle organizátorů je totiž expozice podobného rozsahu jako vloni.

„Hlavní expozice se letos odehrává na letní scéně u rybníčka, v parku budou cedule, které návštěvníky dovedou do zadní části přes Rudolfovu alej. Celé staveniště okolo Pavilonu A je z bezpečnostních důvodů oplocené," uvedl ředitel olomouckého Výstaviště Flora Jiří Uhlíř a doplnil, že vstupné zůstane letos stejné, jako loni.

„O zlevnění jsme přemýšleli, ale plocha, která je vyzdobená, je přinejmenším stejná, jako byla v pavilonu A, možná i o něco větší, tak je to jakási adekvátní náhrada ze celý pavilon. Ceny jsme nechali stejné a to i přesto, že se zvedla sazba Daně z přidané hodnoty," poznamenal ředitel.

Jarní Flora - plánek výstavy. Klikněte pro zvětšení

Jarní Flora 2013 - plánek výstavy

Při projektování hlavní expozice se tvůrci nechali inspirovat 440. výročím založení olomoucké univerzity. Přehlídka květinových výpěstků domácích i zahraničních zahradnických firem s více než dvěma tisíci kusy hrnkových muškátů, petunií, netýkavek a macešek, s pěti tisíci kusy hrnkových kvetoucích tulipánů, narcisů, modřenců a hyacintů z Holandska ponese název Vivat Academia.

„Velkoplošné panely doplněné různými artefakty charakterizujícími jednotlivé fakulty Univerzity Palackého zakomponované v expozici seznámí návštěvníky s její historií i současností," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Expozici je tentokrát vyhrazená hala B a návštěvníci v ní najdou exponáty jarní floristické soutěže v aranžování květin, která se také inspirovala univerzitním jubileem.

Vnější átrijový prostor haly s čajovnou a bonsajovou poradnou, poslouží návštěvníkům k příjemnému odpočinku mezi bonsajemi, skalničkami, jezírkem s vodními rostlinami, nebo okrasnými keři a stromy.

Rekonstrukce pavilonu A na olomouckém výstavišti

Současná podoba rekonstruovaného pavilonu A na olomouckém výstavišti. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Pavilon plný orchidejí

Společnou expozici Českého zahrádkářského svazu s jarními výpěstky, léčivými, kořeninovými a aromatickými bylinkami, skalničkami, ozdobenou přehlídkou narcisů na vodní ploše najdou návštěvníci v pavilonu H.

„Podle motta expozice Škola hrou, připravili zahrádkáři pro nejmenší návštěvníky pavilonu květinové bludiště s vědomostními kvízy," uvedl garant výstavy Vojtěch Zahradník.

Pavilon G bude letos lákat nabídkou Jarních zahradnických trhů – květin, zeleniny, semen, školkařských výpěstků.

Květinová expozice, tentokrát různobarevných, orchidejí drobných i těch obřích rozměrů, oživí i pavilon E se stánky odborných zahradnických a zahrádkářských časopisů, orchidejovou poradnou a cukrárnou s posezením pro návštěvníky.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s výsadbami cibulovin a trvalek budou patřit zahradnickým trhům a veletrhu drobné zahradní mechanizace Hortifarm.

Workshopy v Rudolfově aleji

Živo bude letos i na hlavní aleji Smetanových sadů, studenti jednotlivých fakult Univerzity Palackého připraví ve třinácti stáncích workshopy pro návštěvníky na nejrůznější témata – matematické, geografické, geologické, pohybové, lékařské, přírodovědní, pedagogické či například právnické.

„Návštěvníkům výstavy budou otevřené sbírkové skleníky a sousedící botanická zahrada Univerzity Palackého, se vstupenkou mohou zájemci zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků – Bezručových sadech," řekla Studená.

Pro chvíle oddechu je pak určený každodenní doprovodný program v hudebním pavilonu na hlavní aleji Smetanových sadů s popovou, dechovou hudbou, soutěží mladých zpěváků Brána 2013 a folkovým festivalem Country Folk Flora.

„V Café Fontána – rovněž na hlavní aleji – vystoupí v pátek, sobotu a neděli smíšený komorní sbor Ateneo UP a Dětská opera Olomouc," doplnila mluvčí.

Do Olomouce vlakem za poloviční jízdné

Tak, jako v minulých letech, i tentokrát jsou oficiálním dopravcem České dráhy, které pro všechny mířící na květinovou výstavu, připravily speciální nabídku VLAK+.

„Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci Flory odkudkoliv z České republiky mohou dostat za polovinu jízdného. Musí ovšem o speciální jízdenku požádat v pokladně a na výstavě si ji nechat potvrdit razítkem na stánku Českých drah. S Českými drahami se letos navíc dostanou i přímo na výstaviště: mezi olomouckým hlavním nádražím ČD a nádražím Nová Ulice u výstaviště Flora bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu výstavy pendlovat historický motoráček Hurvínek," dodala Studená.

V pátek a sobotu se na kolejích představí unikátní souprava historických vozidel – Hurvínek posílený vloženým vozem – která bude výjimečně vypravena právě o jarní Floře Olomouc.

Pro návštěvníky Flory Olomouc bude ve dnech výstavy mimořádně otevřena i Expozice historických vozidel ČD v Olomouci na Táborské ulici za hlavním nádražím.

Možnosti parkování ve městě

U Tržnice na starém autobusovém nádraží (mezi ulicemi Vídeňskou a Třídou Svobody) – parkoviště je rovněž vhodné pro autobusy a navíc hned vedle je jeden ze vchodů do parkového areálu výstaviště. (Placené parkoviště je také na nedalekém Palachově náměstí.)

Parkovat bude možné také na volné ploše u nádraží ČD Olomouc – Nová ulice v Poupětově ulici, v těsném sousedství výstaviště Flora a v areálu někdejších olomouckých technických služeb na navazující Zamenhofově ulici – tato parkovací plocha je však vyhrazena především vystavovatelům.

Nově se podařilo se zabezpečit velkokapacitní parkovací plochu, pro 500 osobních aut, za hotelem IBIS na Wolkerově ulici.

Do areálu výstaviště mohou psi bez omezení, samozřejmě, pokud majitelé nezapomenou na vodítka a košíky. Ke vstupu do pavilonů, pokud je to malý pejsek a návštěvník si jej ponese v náručí, či v tašce, není to problém – s velkými psy je ale vstup zakázán.

FLORA OLOMOUC 2013 - Základní informace

Doba konání: 28. – 28. duben 2013, 9.00 – 18.00 hodin

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, a. s. – Smetanovy sady, pav. E, G, H, B, exteriéry

Vstupné platí současně pro HORTIFARM a JARNÍ ZAHRADNICKÉ TRHY včetně vstupu do sbírkových skleníků a botanických zahrad VFO a UP Olomouc
100,– Kč  – plnoplátci
80,– Kč  – studenti, důchodci

30,– Kč  – děti od 6 do 15 let a pro školní výpravy (ZŠ, SŠ), vč. ped. dozoru

210,– Kč  – rodinné (2 + 1 až 4 děti)
zdarma  – děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZTP-P

Upozornění: Během výstav FLORA OLOMOUC bude výstavní areál Smetanových sadů v době od 8 do 18.00 hodin uzavřen. Výstaviště se omlouvá všem, kterým tím působí potíže a prosí o trochu shovívavosti.