Podstatnou složkou pro burger je mleté maso. Jedině kvalitní hovězí vám umožní připravit chutný hamburger bez zbytečného tuku se špičkovou nutriční hodnotou.

Pokud by jste měli chuť si vyzkoušet třeba pro své děti vyloženě "zdravý" hamburger, použijte minimum soli a dip k ochucení si připravte z kvalitního bílého jogurtu, bylinek a koření.

Deník doporučuje nákup masa v olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května, kde mají nejen hovězí maso kontrolované kvality s dohledatelným původem a zároveň tam nakoupíte i další potřebné ingredience (zeleninu, farmářské jogurty, hořtice a grilovací omáčky - vše bez "éček"), a výběr koření.

Domácí hamburger 6 porcí

900 g mletého hovězího na hamburger,
20 g zeleného pepře,
20 g čerstvého tymiánu, nasekaného,
6 ml worcestrové omáčky,
15 g francouzské hořčice,
mořskou sůl,
6 housek na hamburger,
1 cibuli, nakrájenou na plátky,
3 rajčata, nakrájená na plátky,
kečup, majonézu, grilovací omáčku nebo dip z jogurtu a bylinek


Popis přípravy

Ve velké míse smíchejte ingredience a vše dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Zakryjte je mikrotenovou fólií a uložte do lednice.

Připravte gril na přímé grilování.

Burgery grilujte 3-5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.

Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.