„Z oken se valil do ulice hustý černý dým, muselo to být cítit až na druhém konci Přerova," popsal jeden z očitých svědků události. Prodavačky z pekárny Tiefenbach v přízemí byly v šoku.

„Vůbec jsme nevěděly, co se děje. Přiběhla za námi servírka ze zahrádky restaurace Pivovar a řekla nám, ať jdeme rychle pryč, že dům hoří," popsala jedna z nich Bronislava Jurečková.

Na místo dorazily tři hasičské jednotky se čtyřmi cisternami a výškovou technikou. „Ke vznícení došlo ve třetím patře domu. Požár zasáhl obývací pokoj o rozměrech 3×5 metru a silný dým zakouřil celý byt. Třem jednotkám profesionálních, dobrovolných a drážních hasičů se ho ale podařilo do dvaceti minut lokalizovat," uvedla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Zásah hasičských jednotek zastavil dopravu na frekventované Komenského ulici

Jednotky po uhašení ještě prostory odvětrávaly a kontrolovaly i sousední byty. Kvůli zásahu byla načas omezena doprava v Komenského ulici.

„Naštěstí nedošlo k žádnému zranění a ještě před příjezdem jednotek se samovolně evakuovalo šest místních obyvatel, z toho byli čtyři dospělí a dvě děti," doplnila mluvčí.

Podle šéfa přerovských hasičů Miroslava Čočka, který byl na místě události, zlikvidovaly jednotky oheň jedním proudem vody. „S pomocí termokamery jsme také provedli průzkum, jestli se v hořícím bytě nenacházejí nějaké osoby a není někdo přiotrávený," popsal.

Co přesně požár způsobilo? To v tuto chvíli vyšetřovatelé prověřují. Nájemníci, kteří v bytě žijí, nebyli schopni dát jasnou odpověď.

„Šli jsme k mámě na návštěvu, a když jsme se vrátili, tak jsme uviděli tohle," pokrčila rameny Andrea Mirgová, která žije v bytě se svým partnerem a třemi dětmi.

Podle svých slov netuší, jak mohlo ke vznícení dojít. „Všechno jsem vypnula, když jsem odcházela, opravdu nevím," divila se.

Na místo dorazila i majitelka domu Vladimíra Skopalová, která při pohledu na ohořelé stěny bytu a poničený majetek, jen stěží hledala slova.

„Ohořelý je jen jeden byt, zbytek je v pořádku. Když jsem to prošla, vypadalo to, jakoby to bylo někde od televize, ale těžko říci. Štěstí, že se výroba pekárny přesunula do Olomouce," uzavřela.