Uhynulo téměř dva tisíce kusů selat a prasnic, zvířata se v zakouřeném prostoru udusila.

Škoda na poničené technologii a vnitřním vybavení se vyšplhala na tři miliony.

Vyšetřovatelé příčinu toho, jak k zahoření došlo, intenzivně šetří.

„Slyšel jsem nad ránem houkat sirénu, a pak viděl přes okno, jak venku blikají světla hasičského auta. Družstvo je od mého domu vzdálené tak tři sta metrů, a tak jsem se šel podívat, co se tam stalo," popsal jeden z místních Jaroslav D.

Podle krajského mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka zasáhly plameny objekt vepřína a část porodnice prasat Agro-družstva Morava.

Přestože byl požár na technologii nevelkého rozsahu rychle lokalizován a zlikvidován, prasata se v silně zakouřeném prostoru udusila.

Škoda na uhynulých zvířatech je 2,5 milionu korun.

„Poničením vnitřní technologie vznikla finanční ztráta tři miliony korun a samotného objektu pak v řádech několika stovek tisíc korun," doplnil mluvčí.

Zdroj: Youtube

Zachránili jen dvacet vepřů

Následky zahoření likvidovalo pět jednotek, a to jak z Olomouckého, tak Zlínského kraje.

Kromě profesionálních a dobrovolných hasičů z Kojetína dorazila také jednotka z Kroměříže s vozidlem výškové techniky, na místě zasahovali i dobrovolní hasiči z Němčic nad Hanou a Chropyně.

„Průzkum v hustě zakouřených prostorech prováděli hasiči v dýchací technice. Po lokalizaci a likvidaci ohně prováděli odvětrávání za nasazení několika přetlakových ventilací a další nutná bezpečnostní opatření," přiblížil Zdeněk Hošák.

Místo po požáru osvětlovali pro probíhající šetření hasičů i policisté.

„Hustý dým bohužel v objektu zahubil 1 900 selat a prasnic, zachránit se podařilo pouze dvacet menších kusů," podotkl.

Zkrat, nebo zlý úmysl?

Vepřín patří Agro-družstvu Morava, jehož hlavní činností je rostlinná výroba, živočišná výroba – uzavřený chov prasat a provoz bioplynové stanice, která vedle výroby elektřiny dodává i teplo do zástavby v Kojetíně.

„Jeli jsme tam, ale majitelé nás nevpustili dovnitř s tím, že se jedná o jejich majetek. Informace o tom, co se stalo, jsme ale měli od hasičů a operačního důstojníka. Bavil jsem se i s dobrovolnými hasiči, kteří situaci monitorují a pomáhají při likvidaci uhynulých zvířat a jejich převozu do kafilérie," řekl starosta Kojetína Jiří Šírek.

Lidé, kteří žijí poblíž areálu, se ráno dohadovali, co mohlo požár způsobit.

„Mohl to být zkrat elektřiny, ale možná i zlý úmysl. Třeba chov vadil někomu, kdo nepřeje domácí výrobě prasat," uvažoval třeba Jiří Tomečka z Kojetína.

„Těch náhod je v poslední době nějak moc. Před lety hořel cukrovar, pak zaseTechnoplast v Chropyni, ten je odsud taky kousek. Je to divné," pokrčil rameny jeden z místních seniorů.

Vyšetřovatelé příčiny požáru intenzivně šetří.

„Případ spolu s námi řeší i policie, která bude s pomocí psovodů místo ohledávat. Kvůli odborné expertize byl přizván také Technický ústav požární ochrany z Prahy, vyšetřování se tak protáhne na několik dní," uzavřel krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.