Žádný dům se neobejde bez základů. Jejich součástí mohou být takzvané tvárnice ztraceného bednění.

Jedná se o betonové vibrolisované prvky, sloužící pro výstavbu základových, opěrných nosných i nenosných konstrukcí, kterými mohou být základové pasy, patky, zídky, sloupy a další. Výhodami ztraceného bednění jsou nízké pořizovací náklady, rychlé a snadné zpracování s jednoduchým a rovnoměrným rozvrstvením výztuže, které znamenají úsporu nákladů a času.

„Samotná realizace je velmi snadná a nevyžaduje speciální technologie. Podklad, respektive základy budov či jiných konstrukcí, musí být provedeny tak, aby působením mrazu nedocházelo k pohybům celé základové konstrukce. To znamená, že základová spára musí být v nezámrzné hloubce,“ upřesnil výrobkový specialista na betonové výrobky společnosti TRADIX Petr Husařík. Upřesnil, že takzvaná nezámrzná hloubka je závislá na klimatických podmínkách daného regionu (min. 800 mm pod úrovní terénu).  Odborníci doporučují provést základ z betonu třídy min. C16/20 dle ČSN EN 206-1. Při vylití základové spáry betonem je nutné pamatovat na budoucí napojení svislé betonářské výztuže. Proto v odstupech navržených statikem stavebník umísťuje betonářskou výztuž do zavadlého betonu v základové spáře takovým způsobem, aby vyčnívala zhruba 10 až 15 centimetrů nad rovinu základu. Základ se doporučuje před další výstavbou izolovat. „Zabráníme tak vzlínání vody ze základu, prodloužíme životnost konstrukce a snížíme riziko vzniku vápenného výkvětu pro případ, že by stěna ze ztraceného bednění byla pohledová. Vodorovnou izolaci provádíme nejlépe tekutým přípravkem na bázi cementu, písku a pojiva, které jsou k dostání ve stavebninách. Ta zajistí utěsnění i v místech prostupu výztuže ze základu. Na připravenou výztuž ze základu pak již lze přisvářet svislou výztuž, která bude procházet dutinou ztraceného bednění. Délku napojení výztuže volíme podle budoucí výšky stěny.

Tvárnice ztraceného bednění je nutné klást na sucho a to vazebným způsobem kdy je využíváno spojů pero – drážka. První řadu je nutné usadit na již připravený, tedy vyzrálý a odizolovaný betonový podklad (betonový základ) do maltového lože. Toto lože slouží pro vyrovnání případných nerovností základové konstrukce. Při výstavbě zdí je nutné zohlednit výrobní tolerance prvků, což je specifikováno v technickém listu. Po usazení, vyrovnání do roviny a vyvázání výztuže mohou být tvárnice zality betonem. Průměr, množství a rozmístění výztuže řeší vždy projektant nebo statik v souvislosti s konkrétními podmínkami a umístěním stavby.  Svislá výztuž prochází dutinou v každé tvárnici, avšak i vodorovnou lze umístit díky vhodnému tvaru bočnic bez jakýchkoliv úprav na bednící tvárnici. Při plnění tvárnic betonem v jednom výrobním procesu, například z domíchávače, je povoleno zaplnit maximálně čtyři řady, to znamená do výšky jednoho metru. Bude-li použito pažení, lze množství řad při plnění zvýšit.

V případě, že budou betonové tvárnice z jedné strany zasypány zeminou, je nutné vzhledem ke vzlínající vlhkosti, růstu mechů a případné tvorbě vápenných výkvětů použít izolační fólii na straně zásypu a provést odvodnění (drenáž) v úrovni základové (ložné) spáry. Pozornost je v takovém případě nutné věnovat napojení svislé výztuže na vodorovnou.

„Další informace poskytnou naši specialisté ze stavebnin TRADIX a mnohé novinky lze dohledat i na našich webových stránkách www.tradix.cz,“ doporučuje Petr Husařík. (poh)

Jste soutěživí?

Pak je tu otázka pro Vás. Kolik řad ztraceného bednění lze maximálně zaplnit betonem, aniž by bylo použito pažení?

Správnou odpověď spolu se svými kontaktními údaji zašlete na email soutez@tradix.cz. Ze správných odpovědí bude vylosován jeden soutěžící, který vyhrajte poukázku na slevu ve výši 500 korun na nákup zboží ve stavebninách TRADIX. Výherce bude uveřejněn v dalším díle stavebního rádce.

Příště: Asfaltové hydroizolace