VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍKarchiv

Paprika, původem mexická rostlina, se do Evropy dostala počátkem 19. století a brzy si našla své místo v kuchyních celého světa.

Minimálně středomořská, maďarská a pochopitelně kuchyně střední a Jižní Ameriky by bez ní nemohly existovat.

Paprika spadá do čeledi lilkovitých, kde jsou například zařazeny i brambory či rajčata. Vyniká svou barevností (zelená, červená, žlutá, bílá, černá), různými tvary a rozdílnou chutí.

U nás rozlišujeme dva hlavní typy, a to sladké papriky různých barev a chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE

Plněné paprikové kroužky

Plněné paprikoví kroužky

Paprikové ražniči

Paprikové ražniči

Treska s paprikou

Treska s paprikou

Proč pálí?

Sladká paprika vyniká ve středomořské kuchyni, naopak chilli paprička je menší, hodně pálivá a používá se v různých kuchyních celého světa.

A proč tak pálí? Ve žlázkách papriky se vytváří alkaloid kapsaicin, který se dál rozšiřuje hlavně do semen. Jeho požití v ústech způsobuje intenzivní pocit pálení.

Paprika je typická pro mnohé světové kuchyně. Podívejme se do té, která je nám nejblíže.

V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.

Bez nich se totiž neobejdou místní speciality, jako jsou guláš, perkelt, paprikáš, tokáň či lečo. Maďaři nejčastěji papriku kombinují s cibulí, rajčaty, česnekem, kysanou smetanou a slaninou.

Prevence migrény

Paprika obsahuje spoustu vitaminů, například C, B1, B2 a E. Kromě toho v ní najdeme i draslík, hořčík, vápník, křemík, fluor, kyselinu listovou, zinek, jód a železo. Obsahuje více než devadesát procent vody a červená paprika dokonce třikrát více vitaminu C než pomeranč.

Konzumace papriky mírní bolesti žil, posiluje srdce, cévy, sliznici a krevní oběh, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně a je prevencí migrény.

Látka kapsaicin pak pomáhá při žaludečních a střevních infekcích a posiluje obranyschopnost lidského organismu.

Paprika se hodí do různých zeleninových salátů a příloh. Jíst ji můžeme jak čerstvou, tak i tepelně upravenou.

Z teplé kuchyně jsou u nás oblíbené hlavně papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou, v italské kuchyni je rádi grilují a vychlazené přidávají do studených předkrmů.

Paprika se často přidává do sýrů, uzenin, masitých jídel, tvarohů či omáček. Její použití není jen v potravinářském průmyslu, ale i v lékařství.

Jak oloupat papriku?

Mnozí z nás milují papriku také pro její slupku, jiným naopak vadí. Pro ty druhé máme tip, jak papriku slupky jednoduše zbavit.

Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu.

Papriky vložíme pod gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří „puchýřky". Mělo by stačit deset minut.

Poté papriky vložíme do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Následně slupku z papriky lehce sloupneme. Pozor při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se totiž spálit dužnina.

Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku.

Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a „opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme.

Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninová i masová jídla, často se používá v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat v oleji, dobře je doplní česnek a aromatické koření. Více receptů na

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Kozlovic (v pruhovaném). Ilustrační foto

První ztráta, i tak cenný bod. Kozlovice v Opavě přišly o těsný náskok

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi
10

Helfštýn bude mít svého strážce

František Hýbl získal významné ocenění

Významného ocenění se dočkal bývalý ředitel Muzea Komenského v Přerově, historik a přední český komeniolog František Hýbl. Spolkový prezident Německa mu propůjčil Kříž za zásluhy se stuhou Záslužného řádu Spolkové republiky Německo.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Viktorie stále bez bodu, z tlaku v Zábřehu nic nevydolovala

Dvě červené karty a těsnou výhru fotbalistů Sulka nabídlo nedělní klání mezi Zábřehem a Přerovem. Domácí se sice v závěru strachovali o výsledek, ale nakonec první výhru v sezóně uhájili. Viktorie je naopak i po třetím kole bez bodu.

Šťastná výhra. Želatovice si připsaly první tři body

Po dvou úvodních prohrách na hřišti soupeřů přišlo povinné vítězství, bylo to ale „s odřenýma ušima“. Fotbalisté Želatovic ve 3. kole krajského přeboru v sobotu na domácí půdě porazili Kralice na Hané 2:1, soupeř ale z Přerovska odjížděl s pachutí obrovského zklamání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení