VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: domácí zmrzlina

I když léto končí, zmrzlinu, která k němu zákonitě patří, si rozhodně odepřít nemusíme. Pokud si dokážete doma navíc vyrobit vlastní, bude vám chutnat o to víc. A to nemusíme hovořit o dětech.

19.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Kupované nanuky bývají přecpané cukrem, konzervačními látkami a kdoví čím ještě. Domácí zmrzlina tak vyhrává na plné čáře.

Je to elegantní způsob, jak se celkem rychle zbavit přebytečné sklizně, která vám zbyla uložená v mrazácích z letních měsíců.

Zmrzlinu můžete vyrábět téměř ze všech plodů, které lze rozmixovat nebo vymačkat. Ideální jsou například jahody, maliny, borůvky, rybíz, ale s trochou fantazie můžete použít téměř všechno ovoce, které je běžně k mání.

A ti, kteří vlastní sklizeň nemají, nemusejí zoufat. Použít se dají i banány, pomeranče (vymačkané) nebo ananas.

Důležité je získat kašovitou nebo tekutou směs, kterou pak nalijete do forem. Pokud jste ortodoxní zastánci zdravého stravování, můžete zmrzlinu vyrábět jen z ovoce samotného.

Chcete-li dětem přeci jen dopřát trochu víc, můžete do směsi přidat mascarpone, smetanu nebo bílý jogurt, popřípadě trochu cukru (zejména k červenému rybízu, který je přeci jen kyselejší).

Zmrzlinu můžete vyrobit nejen z čerstvého či koupeného ovoce, ale například i z džemů a zavařenin (které je ale záhodno opět trochu „naředit“ smetanou nebo jogurtem), z ovocných jogurtů nebo třeba i z džusu.

Ten je celkem konzistentní, jinak ale moc nedoporučujeme vyrábět zmrzlinu ze směsi na vodovém základě všechen cukr totiž padne ke dnu a nahoře zbude jen samotná voda.

Pokud jste nároční, co se týče konzistence, můžete buď zakoupit zmrzlinovač nebo připravenou směs asi tak jednou za půl hodiny při mrazení promíchat. Jinak se výsledek podobá spíše dřeni, ale ujišťuji vás, že dětem je to většinou úplně jedno.

Na internetu i v některých kamenných obchodech lze sehnat formy na domácí zmrzlinu, ale pokud se vám z nějakého důvodu nechce je kupovat, je možné si formičky vyrobit i doma třeba z použitých (ovšem pečlivě vymytých) krabiček od margarínu, z malých misek nebo jiných plastových krabiček vhodného tvaru, do kterých vyrobíme (nejlépe také z plastu) jakousi mřížku, tedy přepážky, které oddělí jednotlivé porce.

Nebo do větší misky prostě napíchejte dřívka či špejle, před podáváním nechte zmrzlinu krátce roztát a jednotlivé nanuky jednoduše vyřízněte ostrým nožem.

19.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

BMW srazilo cyklistu, ten utrpěl těžké zranění

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Vyhrožoval matce zabitím, policie ho vykázala z domu

Žena, která se ve středu 16. srpna dostavila na obvodní oddělení policie v Lipníku nad Bečvou uvedla, že jí její třiadvacetiletý syn každý den vulgárně nadává a vyhrožuje zabitím.

Agresivní vosy útočí, hasiči vyjíždějí čím dál častěji

Vosí nebo včelí žihadlo v těchto dnech lidem hrozí prakticky kdekoliv - nejen v okolí stánků s cukrovinkami a ovocem, ale třeba i u vody. Hasiči zasahují proti agresivnímu hmyzu čím dál častěji a počet jejich výjezdů v srpnu výrazně vzrostl. Jen pro srovnání: zatímco v měsíci červnu vyjížděly jednotky v kraji likvidovat nebezpečný hmyz čtyřiatřicetkrát, jen během prvních dvou týdnů v srpnu už to bylo osmapadesátkrát.

Proti velké vodě ochrání i mobilní hrazení

FOTOGALERIE / Když při povodních v květnu roku 2010 vystoupala hladina řeky Bečvy až k chodníku na nábřeží Edvarda Beneše, rozhodovaly o vylití toku minuty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení