VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Co se děje s mlékem než se dostane do kuchyně

Další díl seriálu o vaření se věnuje přípravě mléčných pokrmů i mléku jako surovině.

26.4.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Michal Čevelíček

Někdo si je dává do kávy, někdo z něj dělá kakao nebo pudink. Zná je úplně každý. Mléko je nezbytná a hojně se vyskytující součást našeho jídelníčku. Obsahuje vitaminy a minerály, které jsou důležité pro děti i dospělé.

Odkud se kravské mléko bere?

Tak zdánlivě jednoduchá otázka za sebou skrývá poměrně složitý proces. Na mléko se u nás chovají hlavně holštýnské krávy (černě strakaté) a krávy plemene český strakatý skot (hnědo-bílé).

Mléko se získává v dojírně, odkud putuje mléčným potrubím do mléčného tanku, kde se uchovává zchlazené až do příjezdu mlékárenské cisterny.

Co se děje v mlékárně?

V mlékárně se mléko testuje na množství bílkovin a tuku, ale například také na přítomnost antibiotik. Potom se mléko upravuje odstřeďuje se, čímž dojde k oddělení mléčného tuku (smetany) a mléčného kalu (buněk obsažených v mléce) od vlastního mléka.

Mléko se také homogenizuje, to znamená, že se částečky tuku, které se v mléce vyskytují, zmenší a rovnoměrně rozptýlí v celém objemu.

V mléce se vždy vyskytují bakterie. Kvůli ochraně spotřebitele a prodloužení trvanlivosti se mléko tepelně ošetřuje, a to buď pasterací (vystavením mléka teplotě přibližně 72 °C po dobu minimálně patnácti vteřin vzniká čerstvé mléko), anebo UHT (vystavení teplotě 135 °C po dobu jedné vteřiny, vzniká trvanlivé mléko).

Vyzkoušejte

Jemná brokolicová kaše

Jemná brokolicová kaše

Sýrová polévka s křupinkami

Sýrová polévka s křupinkami

Rýžový nákyp s třešněmi

Rýžový nákyp s třešněmi

Jaké mléko si můžeme koupit v obchodě?

Mléko jako takové se do obchodu dodává ve třech stupních tučnosti: nízkotučné (do 0,5 % tuku), polotučné (1,5 % tuku) a plnotučné (min. 3,5 % tuku). Je potřeba dodat, že ani plnotučné mléko neobsahuje takové množství tuku jako mléko čerstvě nadojené.

Na trhu se objevují také výrobky označené jako „selské mléko". To je mléko, které je homogenizované a tepelně ošetřené, výrobce také deklaruje obsah tuku vyšší než 3,5 %.

Dále můžeme najít „bio mléko", mléko, které se získává pouze na bio farmách od krav žeroucích bio krmivo. Také toto mléko by mělo obsahovat přirozené množství tuku a dalších složek. Je tepelně ošetřené, pasterované.

Jaké je mléko z mléčného automatu?

Je to mléko, které je pouze zchlazené, není upravené působením vysoké teploty. Zchlazením se značně zpomalí množení bakterií, ale zcela se nezastaví. Proto je na automatech upozornění, že je nutné mléko před použitím převařit.

Mléko není ani homogenizované, proto, pokud ho necháte delší dobu stát, vytvoří se nahoře vrstva smetany. Z tohoto mléka můžete vyrobit např. tvaroh.

Mléka, která můžeme najít v obchodě (a automatu), se tedy liší zejména množstvím tuku a délkou trvanlivosti. Ostatní složky (většinou nás zajímají hlavně bílkoviny a vápník) jsou u všech typů v podstatě stejné. Vyberte si, které chcete.

Mléko má své nezastupitelné místo v kuchyni. Ať už jde například o sladké zákusky, jako je třeba vynikající a jednoduchý turnajový mls, klasické palačinky nebo rýžový nákyp s třešněmi.

Mléko je vhodné také na přípravu polévek. Vyzkoušejte třeba chutný dýňový krém, který je vhodný i pro diabetiky, či netradiční sýrovou polévku s křupinkami.

Bez mléka se ale neobejde ani taková klasická pochoutka, jako je křenová omáčka. A pokud máte chuť na něco opravdu lehkého a delikátního, připravte si jemnou brokolicovou kaši podle receptu Ivana Vodochodského.

Více receptů naleznete na webu www.vseovareni.cz.

Autor: Redakce

26.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zubři v přípravném utkání proti Vsetínu. Ilustrační foto

Zubři Vsetínu oplatili těsnou porážku v přípravě. Rozhodl Berger

Dopravní nehoda v obci Vranovice-Kelčice.
3

Úterní odpoledne ve znamení nehod, vyžádaly si celkem osm zraněných

Zpátky do plavek! Třicítky se vrací, víkend bude tropický

Po citelném ochlazení čeká obyvatele Olomouckého kraje opět tropický závěr týdne.

Přerovský strážník má za sebou 180 odběrů krve

I když oslaví přerovský strážník Miroslav Komínek koncem srpna teprve jednačtyřicáté narozeniny, má za sebou už sto osmdesát odběrů krve.

Tento muž na nádraží v Přerově okradl cestující. Nepoznáte ho?

Se žádostí o pomoc při pátrání po neznámém pachateli, který ukradl 2. srpna z lavičky na čtvrtém nástupišti přerovského vlakového nádraží volně odloženou dámskou kabelku, se obrací na veřejnost policie.

Vánoce v Přerově čeká radikální proměna, příprav se chopí profesionálové

I když ještě venku vládne letní počasí, radní už mají jasno v tom, jak budou vypadat letošní Vánoce v Přerově. Loňské oslavy na náměstí T. G. Masaryka se totiž příliš nevyvedly a staly se terčem kritiky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení