VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: broskve chutnají s medem, sýry i rybou

Začínají dozrávat broskve. Nechejte se dalším dílem seriálu o vaření inspirovat, co s nimi…

28.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Že vás kromě zavařování a moučníků nenapadá, co s nimi? Pak čtěte dál a vyberte si recept, se kterým zaručeně zabodujete.

Ať už jste si broskve přinesli z trhu, obchodu nebo je očesali z vlastního stromu, vězte, že máte doma nejen mimořádně chutné ovoce, ale i skvělý zdroj vitaminů a minerálů. Pokud jich chcete zužitkovat maximální množství, doporučujeme konzumovat broskve čerstvé.

Složitá cesta k pecce

Jen tak se zakousnout do broskve ovšem představuje řadu úskalí. Za prvé semišová slupka ač jedlá je pro spoustu z nás v ústech téměř nesnesitelná, a pak je na místě se jí zbavit. Po oloupání je ale broskev zase nepříjemně kluzká a hrozí, že vám vyklouzne z rukou dříve, než ochutnáte první sousto.

V tom případě zvažte, zda pro vás nebude lepší ji nakrájet. Když se přesto odhodláte zakousnout do celého dobře uzrálého plodu, šťavnatá dužnina zřejmě způsobí, že budete mít od lahodné šťávy ulepenou bradu.

Zvládnete-li i to, dostanete se k samému srdci broskve velké členité pecce s vrásnitou strukturou.

Pokud budete mít štěstí na odrůdu, jejíž pecky lze snadno vyloupnout, gratulujeme. Nejspíš ale narazíte na pecku, kterou jen tak ven nedostanete, takže vám nezbude, než ji ohryzat a smířit se s většími či menšími ztrátami dužniny, která ulpí ve vrásnění mohutného jádra.

VYZKOUŠEJTE

Pečená treska s broskví

Treska pečená s broskví

Grilované broskve s medem

Grilované broskve s medem

Hrnkový broskvový dezert 

Hrnkový broskvový dezert

S medem, ořechy, smetanou

K čemu se broskve hodí, pokud je chceme použít jako ingredienci při vaření?

Obecně k sýrům a masu. Často se také nakládají do alkoholu, hodí se i k mandlím nebo šunce, jejich chuť vynikne, zjemníte-li je smetanou.

Pokud jde o dezerty a pečení, pak kombinujte s medem nebo ořechy a zakysanou smetanou. Ale i obyčejná bublanina, do které přidáte broskve, se stane rychlou a oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.

Chuť broskví se skvěle doplňuje také se zeleninou. Vyzkoušejte třeba jednoduchý salát z mrkve a kousků broskví a získáte nejen potřebnou dávku vitaminů, ale i osvěžující rychlou svačinku.

Komu bezpečně uděláte radost tímto extra sladkým ovocem jsou děti. Dejte jim nakrájené kousky broskve místo čokolády a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Ideální jsou v létě u vody, protože broskve obsahují vysoký obsah vody, a zabraňují tak dehydrataci. A co teprve domácí broskvová zmrzlina!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Kozlovic (v pruhovaném). Ilustrační foto

První ztráta, i tak cenný bod. Kozlovice v Opavě přišly o těsný náskok

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi
10

Helfštýn bude mít svého strážce

František Hýbl získal významné ocenění

Významného ocenění se dočkal bývalý ředitel Muzea Komenského v Přerově, historik a přední český komeniolog František Hýbl. Spolkový prezident Německa mu propůjčil Kříž za zásluhy se stuhou Záslužného řádu Spolkové republiky Německo.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Viktorie stále bez bodu, z tlaku v Zábřehu nic nevydolovala

Dvě červené karty a těsnou výhru fotbalistů Sulka nabídlo nedělní klání mezi Zábřehem a Přerovem. Domácí se sice v závěru strachovali o výsledek, ale nakonec první výhru v sezóně uhájili. Viktorie je naopak i po třetím kole bez bodu.

Šťastná výhra. Želatovice si připsaly první tři body

Po dvou úvodních prohrách na hřišti soupeřů přišlo povinné vítězství, bylo to ale „s odřenýma ušima“. Fotbalisté Želatovic ve 3. kole krajského přeboru v sobotu na domácí půdě porazili Kralice na Hané 2:1, soupeř ale z Přerovska odjížděl s pachutí obrovského zklamání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení