Tři stanice jsou umístěny u půjčoven elektrokol sítě Beskolo - u Wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích, Horského hotelu Sepetná a ve Ski areálu Bílá. Dalších sedm stanic je k dispozici na frekventovaných výletních místech, většinou u známých restaurací či horských chat. Rozmisťování stanic bylo ukončeno v tomto týdnu. Síť pokrývá oblast Beskyd na území Moravskoslezského i Zlínského kraje.

„Baterie elektrokola sice obvykle vydrží více než 100 kilometrů, když jí ale přece jen dojde „energie", může cyklista díky dobíjecím stanicím tento problém jednoduše vyřešit. Inspirovali jsme se v rakouských Alpách, kde tato služba již standardně funguje. Zároveň tak chceme podpořit nově vznikající půjčovny a oblibu elektrokol, která mohou zvláště v členité krajině Beskyd přiblížit horskou cyklistiku i méně zdatným výletníkům," uvedl Petr Madeja, jednatel ostravské společnosti Madeja sport, která se jako autorizovaný prodejce rakouských elektrokol KTM podílí na vzniku beskydských půjčoven a síť nabíjecích stanic vybudovala.

Využití stanic je díky vstřícnosti provozovatelů vybraných míst pro cyklisty bezplatné. Pro elektrokola s pohonem Bosch je možné elektrokolo dobít pouhým připojením připraveného kabelu. Majitelé ostatních typů s sebou musí mít vlastní nabíječku, kterou mohou zapojit do připravené zásuvky na 230V.

Elektrokola jsou hitem posledních let. Jde o jízdní kola, která jsou na rozdíl od těch klasických doplněna o elektromotor a usnadňují tak jízdu díky pomocnému elektrickému pohonu. Elektromotor se sám iniciuje při šlapání a násobí jeho sílu, což je výhodou zvláště při jízdě do kopce. I po vybití baterie je kolo provozuschopné, nepřináší ale výhodou snadnějšího šlapání.

Provozovatelé půjčoven mají s elektrokoly dobré zkušenosti. Jejich popularita neustále roste. Podle Tomáše Blably, ředitele Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, u jehož hotelu Horal je jedna z půjčoven a nabíjecích stanic, vyhledávají elektrokola zejména méně zdatní cyklisté, senioři nebo lidé v rekonvalescenci po nemoci či úrazu. „Zajímavé je, že stále častěji si je u nás půjčují také páry, v nichž jeden aktivní sportovec a ten druhý se zdráhá jezdit na společné výlety, protože nechce být svým pomalejším tempem na obtíž. Elektrokolo tento problém ideálně řeší a páry si zážitek ze společného výletu nemohou vynachválit," dodává Tomáš Blabla.

Další informace: www.beskolo.cz, www.valachy.cz

Seznam nabíjecích stanic v Beskydech

Půjčovny elektrokol Beskolo s nabíjecí stanicí:
- Wellness hotel Horal, Resort Valachy Velké Karlovice
- Horský hotel Sepetná, Ostravice
- Ski areál Bílá - SUN Outdoor

Samostatné nabíjecí stanice:
- Bezručova chata, Lysá Hora
- Penzion U Pacošů, Malenovice
- Restaurace U Pařezu, Čeladná
- Beskydský pivovárek, Ostravice
- Horský hotel Čarták, Soláň
- Hotel Tanečnica, Pustevny
- Masarykova chata, Bílá - hřeben