VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na medvědí česnek? Zkuste polévku podle šéfkuchaře

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.

3.4.2017
SDÍLEJ:

Pavel VáclavíkFoto: Archiv Resortu Valachy

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."

Autor: Redakce

3.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Rozbouřená Bečva se v noci na sobotu v Přerově vyšplhala do výšky pěti metrů. Ráno už byla situace klidná.
39

Bečva se umoudřila, povodně už nehrozí

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

HLASUJTE V ANKETĚ / Díky vstřícnosti přerovské, olomoucké, novojičínské a meziříčské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších obyvatel Přerovska, Hranicka a Lipnicka. Každý týden náš fotograf objíždí spolupracující porodnice a fotí nově narozená miminka.

Vítěz extraligy Zaťovič: Nikdo nečekal, že to opravdu vyhrajeme

Zvednout nad hlavu mistrovský pohár a zakončit dlouhou sezonu parádními oslavami s fanoušky, tomu se v životě hokejisty vyrovná málo co. Odchovanci přerovského hokeje Martinu Zaťovičovi se to nyní s Kometou povedlo podruhé v kariéře.

Kapelník Spirituálu Jiří Tichota oslavil narozeniny i v Přerově

Někomu se při poslechu písní legendární skupiny Spirituál kvintet vybaví chvíle, strávené na náměstích v revolučních časech listopadu 1989, kdy z každého rohu zněly skladby jako Oh, Freedom nebo Jednou budem dál. Jiný se zase rád vrátí k romantickým baladám jako Krutá válka nebo Batalion.

Z Přerova pojede parní vlak s císařem, oslaví Severní dráhu

Historický vlak, vedený parní lokomotivou „Šlechtična", připomene 1. května den, kdy do Přerova poprvé dorazil vlak po Severní dráze císaře Ferdinanda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies