U nás bychom tento pokrm zařadili spíše mezi polévky,“ podotýká Claudio Rossi. Ten dodává, že takový pokrm nemusí být výsadou jen renomovaných restaurací. Přípravu prý zvládne i každý kulinářský laik.

Příprava porcí pro čtyři osoby:

2 stroužky česneku

bílé pečivo

kytičku petrželky

2 kg škeblí (slávky)

mletý pepř

5-6 lžic olivového oleje

600 gr loupaných rajčat (lze použít i konzervu)

 Postup:

Na oleji orestujeme celý česnek a zalijeme rajčaty. Opepříme podle chuti, ale nesolíme. Gurmánský specialista Claudio Rossi přidává do pokrmu estragon, tymián, máslo a ¼ litru suchého bílého vína. Krátce povaříme, abychom dosáhli hustější konzistence polévky. Slávky si zatím dobře omyjeme ve studené vodě, zbavíme je všech nečistot a „fousků“. Takto očištěné vložíme do hotové polévky a povaříme 3-5 minut. Znamením uvaření škeblí je jejich samovolné otevření. Hotové jídlo rozdělíme do talířů, posypeme větším množstvím petržele a podáváme s opečeným pečivem potřeným olivovým olejem.

 Několik rad na závěr:

Škeble, které zůstanou uzavřené nikdy neotvíráme, většinou nejsou poživatelné.

Claudio Rossi k tomuto pokrmu nedoporučuje víno, jako obvykle, ale kvalitní české pivo, nejlépe 12° (určitě ale ne italské pivo….)

Slávky nejlépe chutnají, pokud se neohlížíte použít k jejich konzumaci ruce, pečivem vysajete zbylou štávu nebo ji vypijete. 

Související článek: Deník servíruje italské speciality:těstoviny all amatriciana