VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ -  Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.

3.3.2012
SDÍLEJ:

Škeble po neapolsku.Foto: archiv hotelu Maxi

U nás bychom tento pokrm zařadili spíše mezi polévky,“ podotýká Claudio Rossi. Ten dodává, že takový pokrm nemusí být výsadou jen renomovaných restaurací. Přípravu prý zvládne i každý kulinářský laik.

Příprava porcí pro čtyři osoby:

2 stroužky česneku

bílé pečivo

kytičku petrželky

2 kg škeblí (slávky)

mletý pepř

5-6 lžic olivového oleje

600 gr loupaných rajčat (lze použít i konzervu)

 Postup:

Na oleji orestujeme celý česnek a zalijeme rajčaty. Opepříme podle chuti, ale nesolíme. Gurmánský specialista Claudio Rossi přidává do pokrmu estragon, tymián, máslo a ¼ litru suchého bílého vína. Krátce povaříme, abychom dosáhli hustější konzistence polévky. Slávky si zatím dobře omyjeme ve studené vodě, zbavíme je všech nečistot a „fousků“. Takto očištěné vložíme do hotové polévky a povaříme 3-5 minut. Znamením uvaření škeblí je jejich samovolné otevření. Hotové jídlo rozdělíme do talířů, posypeme větším množstvím petržele a podáváme s opečeným pečivem potřeným olivovým olejem.

 Několik rad na závěr:

Škeble, které zůstanou uzavřené nikdy neotvíráme, většinou nejsou poživatelné.

Claudio Rossi k tomuto pokrmu nedoporučuje víno, jako obvykle, ale kvalitní české pivo, nejlépe 12° (určitě ale ne italské pivo….)

Slávky nejlépe chutnají, pokud se neohlížíte použít k jejich konzumaci ruce, pečivem vysajete zbylou štávu nebo ji vypijete. 

Související článek: Deník servíruje italské speciality:těstoviny all amatriciana

Autor: Redakce

3.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

První den školy v Přerově: klauni, hry i projížďky po Bečvě

Jak bude vypadat okolí takzvaného průpichu, určí urbanistická studie.
9

Nevábnou bránu do Přerova má změnit průpich. Bourat domy začnou brzy

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

V Přerově se otevřou brány památek. Co bude k vidění?

Přerov - Brány celé řady památek se otevřou během Dnů evropského dědictví, které v Přerově připadnou na víkend 9. a 10. září. Letošním ročníkem se ponese heslo „Památky a příroda“.

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Jeden termín a tři města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Opilá řidička převrátila auto na střechu, druhou zastavili policisté

Šestapadesátiletá žena jela v úterý krátce před půl čtvrtou odpoledne ve směru od obce Kozlovice směrem na Radslavice, jízdu však nezvládla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení