VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: slastné tiramisu

Uherské Hradiště /SERIÁL DENÍKU/ - Italská kuchyně zažívá v současné době nebývalý rozmach i v České republice. Pizza, tortellini, tiramisu – to jsou výrazy, které ve slovníku tuzemských gurmánů doslova zdomácněly.

8.12.2011
SDÍLEJ:

Italské pokrmy připravuje odborník Claudio Rossi. Foto: archiv Claudia Rossi

Málokdo ale ví, že příprava těchto pochutin má pevně stanovená pravidla a zásady. O tom, co mají vybrané italské pokrmy obsahovat a jaké ingredience tam žádný správný milovník italské kuchyně nesmí tolerovat, upřesní nový seriál Deníku. Přípravu specialit přiblíží uznávaný odborník a provozovatel italské restaurace Ristorante Hotel Maxi v Uherském Hradišti Claudio Rossi. V prvním díle vysvětlí, jak má vypadat příprava pravé italské tiramisu.

Tiramisu je sladká lahůdka, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě. První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla poprvé prezentována v 70. letech dvacátého století v severní Itálii v regionu Veneto, ve městě Deviso. Název „tiramisu“ v češtině znamená „vytáhni mě nahoru“. „V dnešní době se do tiramisu přidává aroma, alkohol, ovoce nebo jiné ingredience,“ upřesnil Claudio Rossi.

Příprava: 500 gramů mascarpone, 4 vejce, 100 gramů cukru, 6 malých silných šálků kávy, 1 balíček dlouhých piškotů, 50 gramů horkého kakaa.

Postup: promícháme mascarpone s cukrem a žloutky, ušleháme tuhý sníh z bílků a vše propojíme. Piškoty namáčíme v kávě a skládáme vedle sebe do čtyřhranné nádoby. Navršíme polovinu připraveného krému a rozetřeme, posypeme kakaem. Postup opakujeme tak, abychom docílili dvou vrstev. Hotový dezert posypeme kakaem a necháme v chladničce odležet 12 hodin tak, aby zhutněl a byl připravený ke konzumaci.

V příštím díle představí Claudio Rossi omáčku z ragú (boloňská omáčka), která se používá při přípravě rozličných druhů těstovin.

Podrobnosti o nabídce italských sodalit lze nalézt na www.hotelmaxi.cz.

8.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kreativní filmové dílny pořádá každou středu pro děti přerovské kino Hvězda.
11

Děti odcházejí z kina s dárkem, který si vyrobily

Po neznámé ženě, která si vyzvedla na padělaný recept léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrají nyní policisté.
2

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Jiří Tkadlčík se vrátil do Přerova. Chci teď dobýt Moravu a Slovensko

ROZHOVOR / Během čtyř let života v Praze se ze siláka z Přerova Jirky Tkadlčíka stal český fenomén silových sportů. Ovládl nejen internet a sociální sítě, ale také prestižní závody strongmanů Arnold Classic v Austrálii a Africe, v USA se stal druhým nejsilnějším mužem do 105 kilogramů, letos vybojoval i titul mistra Evropy.

AKTUALIZOVÁNO

Dvanáct gólů na úvod! Zubři Slavii přestříleli

FOTOGALERIE / Dvanáct branek, westernová přestřelka a výhra domácích. Taková byla první bitva v Přerově v rámci přípravného turnaje Zubr Cup. Domácí hokejisté sice po dvou třetinách vedli vysoko 6:2, v posledním dějství ale polevili a pražská Slavia korigovala na konečných 7:5. Přesto mohou být Zubři se vstupem do turnaje spokojeni.

Nedělá mi problém karikovat sám sebe, říká Štěpán Mareš

Známý český kreslíř Štěpán Mareš to nemá lehké. A nebo - mohl by to mít lehké, kdyby chtěl. Vybral si však cestu, která už dnes výtvarníky příliš neláká. Už více než dvacet let baví čtenáře tím, že karikuje jejich nedotknutelné modly, politické špičky a národní ikony. Zatímco čtenáři se na každý jeho kreslený komiks těší, politici zuří. Ale i to je úděl satirika. Jít s kůží na trh.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení