VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: Kuře na pomerančích

Region /SERIÁL DENÍKU/ – Příprava kuřete na pomerančích je v gastronomických kruzích méně obvyklá, známější je spíše kachna na pomerančích. Tento masitý pokrm je typický pro období Vánoc, a další zimní období.

6.1.2012
SDÍLEJ:

Kuře na pomerančích.Foto: DENÍK/archiv

Specialista na gastronomii a provozovatel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti Claudio Rossi ale upozorňuje, že se nejedná o novinku moderní doby. Recept má původ v Toskánsku.

Slávu a věhlas získal tento pokrm již za dob Kateřiny Medicejské, která si jej nechala připravit na svou svatbu s Enricem II. ve Francii. Popularita kachny na pomerančích se rychle rozšířila ve Francii, ale také v Itálii, odkud pochází.

Claudio Rossi zařadil tuto lahůdku, kde kachnu nahradil kuřetem, do jídelníčku své restaurace. Nazval ji jako kuřecí prsa na pomerančích. Při přípravě používá svůj vlastní, originální recept.

Příprava porcí pro 4 osoby:

4 plátky kuřecích prsou
2 pomeranče neošetřené
hl. mouka
máslo
olivový olej
tymián
sůl
1 dcl vývaru
špetka cukru

Kuře obalíme v mouce a opražíme na olivovém oleji do růžova. Po otočení přidáme šťávu z čerstvých pomerančů a chvíli povaříme. Maso osolíme, nastrouháme na plátky masa kůru z pomerančů a okořeníme tymiánem.

Vařte do změknutí. Nakonec do omáčky vmícháme kousek másla a podlijeme vývarem. Citrusovou kyselost doladíme špetkou cukru. Vše krátce prohřejeme do zhoustnutí. Podáváme s opečenými brambory. Dietní verze se obejde bez mouky a bez použití másla.

Příští recept: fettuccine frutti di mare (široké nudle s plody moře)

6.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
6

Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

Pětiletá Julinka navštěvuje speciální školku v Novém Jičíně, která se věnuje postiženým dětem, již třetím rokem.
10

Výtěžek z Kabelkového veletrhu pomůže také Julince z Bělotína

Škaredé počasí, krásná auta. Veteráni vyrazili na rozlučkovou jízdu

Nablýskané automobily a motocykly, které se řadí do kategorie „veterán“, jeli v neděli 24. září svou poslední letošní jízdu. Sezona totiž končí a bylo nutné ji završit okázalou jízdou, která započala v Lipníku nad Bečvou.

Mňamky, nebo blafy? Jaké máte zkušenosti se školními jídelnami?

V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Přerovsku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.

Opilý muž napadl ženu na ulici, pak povalil policistu

Nepříjemný incident zažili ve čtvrtek v nočních hodinách obyvatelé Wilsonovy ulice v centru Přerova.

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska, učitel z Obecné školy

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení