VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: zkuste dobromysl, dřín, dřišťál nebo dlouhý pepř

Připravili jsme pro vás další díl naší Abecedy koření. Tentokrát představíme koření, které zná snad každý, i když možná pod jiným jménem. Dostane se však i na netradiční a téměř neznámá dochucovadla.

6.6.2012
SDÍLEJ:

Dobromysl obecná.Foto: archiv

Dobromysl zná dnes většina lidí pod mezinárodním názvem oregano. Toto pojmenování pochází z latinského Origanum vulgare.

Dobromysl u nás kdysi byla považována za kouzelnou bylinu. Patřila mezi „svatojánské kvítí", které se trhalo na den svatého Jana. Toto kvítí mělo celý rok chránit lidi i dobytek před nemocemi. Čarovnou moc měla dobromysl i v lásce. Ta se jí podle pověr dala přivolat.

V kuchyni se dobromysl často přirovnává k majoránce.

„Dobromysl má ale výraznější chuť, je to taková ostřejší majoránka," vysvětlila Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

Dobromysl se často využívá v italské a francouzské kuchyni, používá se téměř na všechno.

Hodí se na pečené maso, do těstovin i do polévek. Snítku tohoto koření můžete při grilování hodit na uhlí a pokrm tak získá rafinovanou vůni.

„Dobromysl také uklidňuje. Na noc se z ní pije čaj," dodala Šerá.

Zkuste recept na vynikající zapečenou pohanku v sýru nebo opravdu jednoduché messicani se slaninou a špenátem.

Zkušenější pak mohou vyzkoušet recept na domácí ravioly se špenátem a sýrem.

VYZKOUŠEJTE

Zapečená pohanka v sýru

Zapečená pohanka v sýru

Messicani se slaninou a špenátem

Messicani se špenátem a slaninou

Z dřínu pálenka i šašlik

Mezi málo známá koření patří plody dřínu. Lidé ho používají už od starověku, zejména ve východních zemích. U zakavkazských národů se tento vysoký keř nazývá kizil. Dřínky jsou oválné červené peckovice, které mají kyselotrpkou chuť a obsahují až tři sta miligramů vitaminu C ve sto gramech plodů.

Ze zralých plodů se dělá kompot (společně s brusinkami, jeřabinami a višněmi nebo třešněmi), který se skvěle hodí ke zvěřině. Ukrajinci z dřínu vyrábějí pálenku známou jako dernovka.

Dřín je nejoblíbenější u již zmiňovaných zakavkazských národů. Ty ho suší a melou na červený prášek. Tím pak koření například šašlik a také ho sypou do omáček.

U nás se v obchodech těžko shání, ale dá se pěstovat na zahrádce (existují velkoplodé odrůdy), kde potřebuje hodně slunce.

Na šašlik se ve východních zemích používá i dřišťál, který u nás můžeme znát pod názvem dráč. Má příjemnou sladkokyselou chuť a voní po rybízu.

„Zavařuje se s octem nebo sirupem. Tato zavařenina je pak základem pro kořenění masa nebo třeba nádivek. Sušené bobule se smaží na másle a podávají se k jídlu jako příloha. V Gruzii se dřišťál míchá se solí a touto směsí se potírá kebab. Dodává masu lahodnou pikantní chuť," popsala další využití tohoto koření Šerá.

Dřišťálem můžete nahradit citron.

„Dříve se přidával do bonbonů a může se míchat s mandlemi nebo pistáciemi," uvedla.

Štiplavý dlouhý pepř

Z Indie pochází dlouhý pepř, který se přidává do pomalu vařených jídel a používá se při nakládání zeleniny. Má ostře palčivou chuť a je štiplavější než černý pepř. Svým tvarem připomíná jehnědy.

Narazit na něj můžete především v asijské kuchyni a také v pokrmech v severní Africe.

„Dlouhý pepř zvýrazňuje chuť jiného koření. Je tedy součástí mnoha směsí, například masaly. Hodí se do pikantních chuťovek. Kombinovat se dá s bazalkou, kardamomem, koriandrem, česnekem, hřebíčkem a dalším kořením. Přidává se také do sladkého chleba," dodala Šerá.

Více tipů, návodů a receptů najdete na www.vseovareni.cz.

Autor: Redakce

6.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velitel 2. armádního sboru se sídlem v Olomouci a šéf ozbrojených složek v krizovém štábu Ústřední povodňové komise Petr Voznica.

Povodně změnily vnímání armády, míní generál Voznica

Julie a Emilie Nevrlé, Hranice, narozeny dne 10. července ve Valašském Meziříčí, Julie míra 48 cm, váha 2750 g, Emilie míra 47 cm, váha 2400 g
5

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

Koryto Bečvy v Přerově bude bez vody, kvůli srážce na jezu

Pohled na vyschlé koryto Bečvy se naskytne Přerovanům, kteří si oblíbili procházky k jezu. Povodí Moravy totiž provádí každoroční srážku kvůli plánované údržbě jezu a nadjezí. Voda se začne vypouštět v pátek a práce mají být u konce do 28. července.

Kam vyrazit za letním osvěžením? Tady je přehled koupališť i s cenami

Prázdniny jsou v plném proudu a počasí nám až na krátké výkyvy také přeje. Je proto jasné, že spousta z nás vyrazí i s dětmi na nejbližší koupaliště nebo do přírody, která také nabízí chladivé osvěžení. Zjistili jsme pro vás, kam vyrazit a jaké jsou otevírací doby.

Máslo za padesát? Lidé mažou sádlo

Máslem za padesát nebo sádlem za dvanáct? Dilema, čím si namazat chleba v těchto dnech, nabírá na velikosti. V řadě případů vyhrává vyškvařený tuk z prasat. Nebo také rostlinné náhražky. Právě kvůli ceně.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení