Dolní polovina pavouka ve dvouhře svedla v semifinále dohromady dvě české tenistky. Domácí Tereza Hladíková (na žebříčku WTA 205.) se utkala s Andreou Hlaváčkovou (227.) z Plzně. V třísetovém zápase začala lépe dvaadvacetiletá Plzeňanka, která vyhrála první set 6:4.

Ve druhém dějství ztratily obě hráčky na úvod servis a poté si držely podání až do stavu 6:5. Vzápětí Hlaváčková neudržela servis a Hladíková využila hned první setbol. V rozhodujícím dějství za stavu 3:2 Hladíková sebrala soupeřce servis.

Nervózní Hlaváčková již nenašla recept na obrat v utkání. Navíc při osmé hře vyrobila dvě dvojchyby a přerovská hráčka dovedla duel do vítězného konce.

Ve druhém semifinále vyhrála Chorvatka Ana Savičová (302.) rovněž v třísetovém zápase nad Natalií Orlovovou z Ruska (371.) V utkání rozhodla větší trpělivost chorvatské hráčky. Rodačka z Togliatti, která do hlavní soutěže postoupila až z kvalifikace, byla největším překvapením přerovského turnaje.

Ve finále začala podávat Savičová (na žebříčku WTA 302.) a až do stavu 2:2 si obě hráčky držely servis. V páté hře prolomila Hladíková (205.) servis Chorvatky a nakonec dovedla první set do úspěšného konce.

Ve druhé sadě vedla devatenáctiletá Chorvatka již 5:2, nicmémě poté Hladíková zpřesnila údery, dařil se ji servis a šňůrou pěti her dovedla zápas do vítězného konce. Proměnila v turnajové vítězství hned první mečbol a na své konto si připsala premiérové vítězství na turnaji ITF.

Triumf je o to cennější, že během posledních dnů zápasila s nemocí a s nataženým stehenním svalem.

„Řekla jsem si, že to zkusím, jak to půjde a ono to šlo. Získala jsem první turnajový vavřín. Jsem velmi ráda, nicméně za svůj největší úspěch považuji postup do čtvrtfinále na turnaji s dotací 175 000 USD v Bad Gasteinu, kam jsem do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace. Závěrečný míč jsem uhrála se štěstím, bylo to „prasátko“, ale to ke sportu patří. Bylo to štěstí, míček letěl a zkrátka to tam spadlo. Jsem kolem dvoustého místa a ještě jsem titul neměla. Navíc se mi to podařilo doma, před rodinou, což je opravdu skvělé,“ uvedla po výhře Hladíková.

Ještě před zápasem nemohla pořádně došlápnout na nohu a chytaly ji křeče a nemohla pořádně běhat. “Na kurtu už to tak hrozné nebylo. Taktika byla hrát soupeřce do bekhendu, neboť ten má slabší. Většinou jsem hrála na tři nebo čtyři údery,“ vysvětlila dvacetiletá Hladíková.

Česká hráčka vyrovnala bilanci vzájemných zápasů s Chorvatkou. Obě tenistky se utkaly na začátku roku v Londýně na tvrdém povrchu a Savičová tehdy vyhrála ve dvou setech 6:3, 6:4.

„Zranění ji limitovalo od úderů odzadu. Měli jsme naplánováno, aby se snažila výměny rychle ukončit. Byla to dobrá taktika. Věděli jsme, že půjdeme na tři až čtyři údery. Terka dnes zahrála velmi dobře, a pokud jí půjde servis, měla by více vyhrávat. Spokojenost je maximální. Postup do finále ji uklidnil, neměla zkrátka co ztratit a jakýkoliv dobrým výsledkem mohla jen překvapit. Jsem rád, že to dotáhla tak daleko. Zřejmě nyní vynecháme republiku v Průhonicích, vyléčíme zranění a po novém roce poletíme do Austrálie,“ zhodnotil Petr Huťka ml. vystoupení své svěřenkyně.

Dvouhra, finále: Hladíková (4, CZE) – Savičová 6:4, 7:5.

Finále čtyřhry se stalo kořistí pro druhý nejvýše nasazený pár Tereza Hladíková – Renata Voráčová, který ve finále porazil v tiebreaku rusko-českou dvojici Xenia Lykinová – Kateřina Vaňková.

(ro)