Závody vyvrcholily v neděli 1. července finálovými jízdami, do kterých prošlo z pátečních rozjížděk a sobotních semifinále vždy šest nejlepších posádek. Závodníci VK Přerov se představili v sedmnácti finálových jízdách a z nich dvanáct přetavili v cenné kovy. Mistrovství se účastnili i závodníci ze Slovenska a také ze slovinského Bledu.

Překvapením sezony jsou dorostenky – jsou v současnosti v Přerově nejpočetnější kategorií a jely hned v pěti disciplínách, ve čtyřech z nich se dostaly do finále. Na bronzovou medaili dosáhla nepárová čtyřka ve složení Daniela Krčálová, Tereza Geryková, Barbora Pospíšilová a Veronika Vláčilová.

Od dorostenců se medaile čekaly. „Letos máme dva dorostenecké reprezentanty – Martina Sedláka a Tomáše Gajduška. A oba kluci se připravili na vrchol sezóny výborně, přivezli si z Račic kompletní sadu medailí,“ uvedl trenér VK Přerov Pavel Vychodil. Zlato si vyjeli na osmě spolu s olomouckými a brněnskými veslaři. Stříbro přidali Sedlák s Gajduškem na nepárové čtyřce opět s Brňany. Bronzové medaile získali na čistě přerovské lodi – kromě uvedených s nimi jeli v posádce Filip Rákos a Lukáš Janek.

Richard Švehlík
Trenér Viktorky Švehlík: V divizi se chceme stabilizovat a časem hrát nahoře


„Bronz hřál možná víc než zlato, je velmi cenné získat medaili na klubové lodi. Navíc startér přehlédl, že naši kluci na startu avizovali, že nejsou připraveni a znovu si najížděli, a závod odstartoval, když couvali. Kluky to ale nakoplo a bronz vyválčili o pouhých 21 setin před čtvrtými,“ popsal Pavel Vychodil.

Kateřina Pivková a Valentýna Kolářové jsou aktuální mistryně Evropy na osmě a možná překvapí, že z českého šampionátu si zlato nepřivezly. Nestačily totiž na osmu sestavenou z nejlepších párových veslařek, které jsou na tom kondičně lépe. Děvčata tak brala na osmě stříbro, navíc byla stříbrná na párové čtyřce. Pivková získala bronz i na nepárové čtyřce.

Junioři, Tomášové Jelínek a Šišma, získali oba po „povinném“ zlatu ze svých disciplín, na kterých reprezentují – Tomáš Šišma z párové čtyřky a Tomáš Jelínek z osmy. Oba spolu sedli netradičně na dvojskif a dojeli na skvělém třetím místě, když nestačili pouze na slovinské závodníky a vítězný český reprezentační dvojskif. Tomáš Jelínek navíc postříbřil svůj start na dvojce bez kormidelníka, na které jel s parťákem Vojtou Šetinou z pražského Hamru.

„Všichni čtyři naši junioři a juniorky po závodech zůstali v Račicích – jsou totiž zařazeni do výběru pro mistrovství světa juniorů a první polovinu prázdnin stráví na výcvikovém kempu. Fandit našim můžete právě v Račicích nebo u YouTube přenosu, šampionát vyvrcholí o víkendu 11. – 12. srpna,“ upozornil Vychodil.

Mužská kategorie si také přivezla medaili – posádka dvojskifu Michal Gerhát – Petr Rampula byla celkově mezi muži čtvrtá a v kategorii do 23 let bronzová.

Úspěšný víkend posunul přerovské posádky na velmi pěkná místa v bodování Českého poháru – dorostenky jsou páté, dorostenci osmí, junioři devátí, juniorky a muži jsou shodně dvanáctí. Těmito výsledky se uvedené kategorii kvalifikovaly do zářijového finále poháru, které opět proběhne v Račicích.

Sportovní manažer přerovských Zubrů Pavel Hanák
Manažer Zubrů: Na ledě vyzkoušíme i jedno hodně zajímavé jméno