Republikový šampionát na dlouhé dráze se konal na šestikilometrové trati, která je třikrát delší než standardní dvoukilometrová dráha pro veslařské závody.

Navíc se jezdí pouze individuální disciplíny – skify (pro párové veslaře – veslují v každé ruce s jedním veslem, pozn. red.) a dvojky bez kormidelníka (pro nepárové veslaře – každý veslař má jedno větší veslo, pozn. red.).

ŠEST POSÁDEK DOSTALO POZVÁNKU NA „KONTROLKY“

I když závodníci Veslařského klubu Přerov letos na medaile nedosáhli, předvedli velmi dobré výkony. Šest posádek bylo pozváno na výběrové kontrolní závody reprezentace. Pro nejlepší umístění, „bramborové“ čtvrté místo, si na skifu žen lehkých vah dojela Magdaléna Juziková, veleúspěšná loňská juniorka.

Čerstvá juniorská skifařka Valentýna Kolářová také razantně vstoupila do juniorské kategorie a to pátým místem, stejně stará klubová kolegyně Kateřina Pivková předvedla velmi solidní výkon a 13. místem se také na „kontrolky“ kvalifikovala.

Z mužských závodníků se nejlépe předvedli loňští vícenásobní dorostenečtí mistři republiky Tomáš Jelínek a Vojtěch Habáň na juniorské dvojce, kteří dojeli na krásném šestém místě. Nově sestavená juniorská dvojka Jan Rezek – David Mikulík skončila na krásném 11. místě. Obě dvojky se tak kvalifikovaly.

Posledním závodníkem, který se na kontrolky díky svým výkonům podíval, byl juniorský skifař Tomáš Šišma. Dojel na skvělém 8. místě.

Na mistrovství republiky se představili i dva členové mužské kategorie na skifech - Petr Pivko dojel 22. a Vladimír Trojan 29., ale závodit proti celé profesionální reprezentaci při běžném studu není lehké. V kategorii do 23 let byli Petr na 10. a Vláďa na 12. místě.

VŠECHNY PŘEROVSKÉ POSÁDKY V SEMIFINÁLE „KONTROLEK“

Reprezentační trenéři pak o dva týdny později závěrem dubna sledovali ty nejlepší české veslaře na dlouhé dráze v individuálních disciplínách, tedy na skifech a dvojkách bez kormidelníka.

Veslařskému klubu Přerov se dostalo pozvání osmi veslařům v šesti posádkách. Nemoc ale bohužel znemožnila účast Magdaléně Juzikové, takže posádek bylo nakonec jen pět, a to všechny juniorské.

Rozjížďky a opravné jízdy byly pro Přerov veleúspěšné, když všechny posádky prošly do semifinále. Samotný postup je úspěchem, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že kromě Jan Rezka jsou všichni veslaři v kategorii juniorů noví – takzvaní prvoročáci.

V semifinále už byla ale konkurence obrovská a pouze jedné posádce se podařilo proklouznout mezi nejlepších šest. Byla to dvojka bez kormidelníka Tomáš Jelínek – Vojtěch Habáň.

„Dynamickým a technicky zvládnutým výkonem vyhráli rozjížďku i své semifinále a ve finále dojeli na fantastickém třetím místě. Takto si razantně řekli o reprezentační dres. V nadcházejících dvou víkendech je čeká výcvikový tábor reprezentačního družstva a mezinárodní regata v Mnichově. Pokud svou výkonnost potvrdí, měli by se nominovat i na Mistrovství Evropy v německém Krefeldu,“ byl spokojen předseda trenérské rady VK Přerov Pavel Vychodil.

Na skifu juniorek jsme měl přerovský klub dvě želízka. Valentýna Kolářová dojela celkově na 8. místě a Kateřina Pivková o tři místa hůře na 11. místě. Obě závodnice jsou také pozvány na výcvikový tábor a jsou v širším reprezentačním výběru.

Mírně za očekáváním zůstal na skifu Tomáš Šišma. „Zkoušel novou lehkou loď, ale větrné počasí ho nepustilo na lepší než jedenácté místo, i tak je to výborný výsledek přerovské naděje,“ prozradil Vychodil.

Ve velmi dobrém světle se představila druhá přerovská dvojka juniorů Jan Rezek - David Mikulík, která dojela v malém finále druhá a celkově obsadila osmé místo, které však v mužské kategorii již vstupenku do reprezentace neznamená. Mladíci ale na dvojce jezdí teprve tento rok a budou se zlepšovat. (red)