Kolomazník se stal prvním závodníkem SK Přerov, který pokořil hranici 4000 bodů a nestačil pouze na Samuela Lawsona z Olomouce, který závod suverénně ovládl od začátku až do konce. Lawson atakoval i národní rekord, který mu ale nakonec těsně odolal.

Pořadí na stupních vítězů se přitom rozhodlo hned první den, kdy vedl Lawson (2659 b) před Kolomazníkem (2364 b) a břeclavským Petrjanošem (2335 b). Tito hoši ve druhém dni svá umístění udrželi. Co se změnilo, byly bodové rozdíly, které se mezi nimi postupně navýšily.

PRVNÍ DEN: RAKETOVÝ START

Jonáš Kolomazník do závodu vlétl v plné rychlosti, když si v úvodní šedesátce vylepšil osobní rekord o 2 setiny na 7,78 s. Jeho čas byl pátý nejrychlejší mezi 14 startujícími závodníky. V dalších disciplínách sice už další osobáky nepadly, Jonáš ale předvedl svůj slušný standard.


V dálce skočil 562 cm, když se mu měřil pouze první pokus. I tento výkon byl pátý nejlepší. Pořadím vystoupal nahoru při třetí disciplíně vrhu koulí. Zde se s vedoucím závodníkem Lawsonem výkonnostně odpoutali od zbytku startovního pole. Lawson předvedl vrh dlouhý 13,18 m a Kolomazník za ním zůstal o 9 cm zpět. Výkony ostatních byly o metr i více kratší.

V závěrečné disciplíně prvního dne bral Jonáš opět druhé místo, když do výšky skákal vše hned na první pokus až do 166 cm. O tři centimetry výš se sice musel zachraňovat až třetím pokusem, ale 172 cm opět zdolal hned napoprvé. Výška 175 cm ale byla už nad jeho síly.

Výborně si Kolomazník stál také v porovnání s přerovským rekordem Lukáše Pěčka, který měl při svém nejlepším víceboji po prvním dnu 1837 bodů. Jonáš měl luxusní náskok 527 bodů a do karet mu také hrály lepší osobní rekordy ve všech zbývajících disciplínách. Lukáš Pěček držel tento rekord od šampionátu v roce 2008.

DRUHÝ DEN: REKORDY A STŘÍBRO!

I druhý den začal pro přerovské barvy skvěle. Roli papírového favorita na překážkách potvrdil olomoucký Lawson, když s přehledem zvítězil (8,42 s). Skvěle běžel také Kolomazník, který bral druhé místo, a navíc si vylepšil i osobní rekord (8,72 s).

Dařilo se mu také ve skoku o tyči, kde skákal vše hladce až do 280 cm, což znamenalo o 5 cm vylepšený osobní i přerovský rekord. Ani to ale nebyla konečná výška. Druhým pokusem Jonáš překonal i 290 cm a znovu tak posunul hranice svých možností. Třikrát neúspěšný byl až na rovných třech metrech.

O každý cenný bod bojoval Kolomazník až do konce a uzavřel tak své dvoudenní snažení dalším osobním rekordem. Vylepšil si jej v běhu na 1000 m, a to o pět a půl vteřiny na 3:10,06 min. V této disciplíně bral šesté místo.

V konečném součtu Jonáš nasbíral 4075 bodů a stal se tak prvním přerovským starším žákem, který překonal čtyřtisícovou bodovou hranici. V závodě obsadil skvělé druhé místo a stejná pozice mu patří také v letošních průběžných tabulkách.

Co se týče jednotlivých disciplín, také v nich si stojí Jonáš vysoko v letošních tabulkách, což je určitě příslibem pro březnové Mistrovství ČR žactva. Nejlépe je na tom v kouli, kde mu patří průběžné páté místo, ovšem se ztrátou pouhých 9 cm na třetího Lawsona. Rovněž pátý je mezi překážkáři, šestý ve výšce a dvanáctý v dálce. V ní mu navíc dýchá na záda další z přerovských atletů David Skřeček, který drží výkonem 573 cm patnácté místo. Skřeček je patnáctý také v běhu na 60 m př. (8,98 s). A nesmíme zapomenout ani na 13. místo Kolomazníka ve skoku o tyči.

Autor: Martina Koutňáková