Přerovský silák po úvodním dnu soutěže dokonce byl v jasném vedení. Nakonec mu zlatá medaile unikla o pouhé tři čtvrtiny bodu. Z vítězství se díky lepším výsledkům z nedělního finále radoval domácí borec Kevin Faires.

„První den vyšel na jedničku, převálcoval jsem třicet borců o jedenáct bodů a jasně urval postup do finále na hlavní stage z prvního místa. Euforie přehlušila bolest, vítězství bylo na dosah,“ popisoval Tkadlčík.

V sobotu absolvoval čtyři disciplíny, v neděli dvě. Body se však v nedělním finále, do nějž postoupili pouze čtyři nejlepší, počítaly jinak. A tak se stalo, že rozhodovala poslední disciplína, kterou bylo přenášení 136kg sudu, 145kg kufrů a 195kg kachní chůze na vzdálenost 3 x 7 metrů. To vše zvládl o dvě vteřiny rychleji Faires.

„Druhý den jsem se cítil skvěle. Byl jsem klidný a opravdu motivovaný, zároveň jsem si dokázal užít každou minutu závodu, ať byly podmínky jakékoliv,“ prozradil Tkadlčík a nechtěl spekulovat o tom, zda pořadatelé podmínky nenastavili lépe pro domácího závodníka.

„Říkáte, že byl vítěz z USA velký, měl eventy (disciplíny, pozn. red.) na míru, že byl přepočet bodů z prvního dne pro mě velmi nevýhodný, já bych k tomu navíc mohl podotknout, že nám například neumožnili rozcvičku před druhou disciplinou, čili jsem neměl šanci osahat vybavení. Ale tohle je strongman. Tohle jsou surové podmínky, tohle je boj. Hrál jsem s kartami, které byly rozdány a to je to jediné, co vás může udržet ve hře,“ řekl český strongman.

Stříbro je pochopitelně obrovským úspěchem.

„Druhé místo na nejtěžším závodě světa? Beru,“ usmíval se Jirka Tkadlčík.

Po závodě přiznal, že snem bylo zvítězit a oznámit posun dál, což by znamenalo konec s vrcholovým pojetím sportu. Byla by to škoda, tak uvidíme, motivaci tento český fenomén silových sportů stále má.

Disciplíny na Arnold Classic USA do 105 kg:
Semifinále: Keg Carry and Press (běh se zvedáním 115kg sudu), Super Yoke (běh s 350kg jařmem), Axle Deadlift (290kg mrtvý tah na počet opakování), Axle Press (zvedání 140kg osy nad hlavu).
Finále: Stone of Steel (zvedání ocelových Atlasových kamenů), Keg Carry + Farmer's Walk + Duck Walk (přenášení 136kg sudu, 145kg kufrů a 195kg kachní chůze).