Slavnostní galavečer se uskutečnil ve středu 14. března od 18 hodin v Městském domě v Přerově. Sportovcem roku se stal tenista Lukáš Rosol, který však nemohl dorazit, jelikož je na turnajích v Americe. Hlavní cenu tak za něj převzal Petr Huťka starší, prezident TK Precolor Plus Přerov. V kategorii kolektivů zvítězila posádka dračí lodě Moravian dragons Přerov.

Cenu pro nejlepšího mládežnického sportovce si odnesla veslařka Ivana Zapletalová a v kolektivech byly nejvýše ohodnoceny výkony juniorek Přerovského volejbalového klu­bu.

V kategorii Masters dostal ocenění plavec a triatlet Jaroslav Hýzl, toho času na soustředění před další sezonou.

Krajánkem roku se stal úspěšný fotbalový trenér Pavel Vrba. Slavnostního vyhlášení se bohužel nemohl zúčastnit, jelikož v odpoledních hodinách bojoval s Plzní v Mladé Boleslavi o postup do čtvrtfinále Českého poháru. Cenu za něj převzala jeho sestra.

Osobností roku byl vyhlášen další, tentokrát hokejový kouč Miloš Říha, který v těchto dnech hraje s Petrohradem čtvrtfinále KHL proti Atlantu Mitišči. Na podium tak pro cenu přišel jeho otec Jaroslav.

Do síně slávy byl uveden český rekordman v počtu dokončených maratonů Jiří Březina a ocenění za „Akci roku“, soustředění hokejistů Petrohradu v Přerově, převzali Petr Blaheta a Lubomír Svoboda.

Během necelých tří týdnů mohli čtenáři Přerovského a hranického deníku hlasovat o „Sportovní hvězdě“, jíž se stala párová čtyřka starších žaček Veslařského klubu Přerov. V této anketě hlasovalo 156 čtenářů.

JEDNOTLIVCI – DOSPĚLÍ

1. Lukáš Rosol – (tenista, TK Precolor Plus Přerov) – dostal se v Paříži na Roland Garros do 3. kola, rok zakončil na 70. místě žebříčku ATP, je členem bronzového týmu TK Precolor Plus Přerov v extralize smíšených družstev a získal také Zlatého Kanára 2011 za největší postup na žebříčku ATP.

2. Pavel Procházka – (biketrial, ÚAMK-AMK Biketrial Přerov) – mistr Evropy v kategorii Senior.

3. Jiří Tkadlčík – (silový trojboj, Metal Power Přerov) – mistr Evropy mužů asociace GPC, mistr Evropy juniorů asociace IRP, vicemistr Evropy juniorů asociace WPC a držitel evropského juniorského rekordu v mrtvém tahu, který má hodnotu 322,5 kg.

JEDNOTLIVCI – MLÁDEŽ

1. Ivana Zapletalová – (veslování, VK Přerov) – získala dorostenecký titul mistryně ČR na skifu, s párovou čtyřkou skončila osmá na mistrovství Evropy juniorů a na dvojskifu dorostenek vyhrála závody CEFTA (Středoevropský pohár – nejvyšší reprezentační akce pro dorost).

2. Michaela Šlosarová – (moderní gymnastika, TJ Spartak Přerov) – na mistrovství republiky kadetek mladších vybojovala tři zlaté a jednu bronzovou medaili, což ji vyneslo na první místo a stala se tak mistryní republiky.

3. Zuzana Pavelková – (badminton, SK Badminton Přerov) – v roce 2011 se soustředila především na školu. S klubem Veselý Brno-Jehnice vyhrála nejvyšší domácí seniorskou soutěž, tedy extraligu, na domácím mistrovství republiky dospělých skončila třetí v mixu a na mezinárodním mistrovství Islandu se dostala až mezi nejlepších osm. Nyní už od srpna trénuje v Dánsku a objíždí mezinárodní turnaje.

KOLEKTIV – DOSPĚLÍ

1. Moravian dragons Přerov – dračí posádka vybojovala v Kyjevě titul mistrů Evropy na 2000 metrů.

2. Kuželkářky TJ Spartak Přerov – v první lize obsadily druhé místo a vybojovaly tak titul vicemistryň republiky. V Evropském poháru obsadily šestou pozici.

3. Smíšené družstvo Tenisového klubu Precolor Plus Přerov – tým po třech stříbrných letech v extralize smíšených družstev loni obsadil třetí místo.

KOLEKTIV – MLÁDEŽ

1. Juniorky Přerovského volejbalového klubu – vybojovaly třetí místo v extralize, tedy bronzové medaile a titul druhých vicemistryň republiky.

2. Mladší dorostenci Klubu vodního póla Přerov – získali mistrovský titul a stali se tak nejlepším týmem v zemi.

3. Párová čtyřka starších žaček Veslařského klubu Přerov – družstvo ve složení Anežka Procházková, Sabina Patermannová, Magda Juziková a Petra Gerhátová zvítězilo ve dvou nejprestižnějších závodech uplynulé sezony – vyhrálo Primátorky a mistrovství republiky.

KRAJÁNEK

1. Pavel Vrba – (trenér FC Viktorie Plzeň) – v posledních letech nejúspěšnější český trenér vybojoval s Plzní mistrovský titul a následně se s týmem kvalifikoval do milionové Ligy mistrů, ve které Západočeši nezklamali a ze třetího místa postoupili do Evropské ligy.

2. Martin Vojtek – (hokejový brankář HC Oceláři Třinec) – v uplynulé sezoně vyhrál s Třincem mistrovský titul. V brance nastoupil k dvaceti utkáním (1086 minut), inkasoval 56 branek, což činí průměr něco málo přes tři inkasované góly na zápas. Úspěšnost zákroků měl kolem jednadevadesáti procent.

3. Ladislav Sokolovský – (basketbalista ČEZ Basketball Nymburk) – je kapitánem dlouhodobě nejúspěšnějšího českého klubu z Nymburka a loni vyhrál už svůj desátý titul mistra české ligy.

KATEGORIE MASTERS

1. Jaroslav Hýzl – (triatlet, plavec TJ Spartak Přerov) – čtyřnásobný mistr republiky v plavání masters a účastník Ironmana na Havaji.

OSOBNOST

Miloš Říha – (hokejový trenér SKA Petrohrad) – byl vyhlášen nejlepším trenérem Kontinentální hokejové ligy za loňskou sezonu, kdy s podceňovaným týmem Atlant Mitišči vybojoval druhé místo v Gagarinově poháru. Po sezoně přijal nabídku trénovat ruský Petrohrad a na přelomu července a srpna přijel s týmem plným hvězd na kemp do svého rodného Přerova, čímž v letních měsících způsobil ve městě doslova hokejové šílenství.

SÍŇ SLÁVY

Jiří Březina – (vytrvalec SK Přerov) – letos třiasedmdesátiletý běžec drží už dlouhá léta český rekord v počtu dokončených maratonů. V loňském roce si jich na své konto připsal 22 a na sklonku roku 2011 se jeho počet dokončených maratonů vyšplhal až na krásné číslo 555, což je neskutečných 23 milionů 418 tisíc 225 metrů. Před druhým v pořadí má náskok přes dvě stě maratonů.

AKCE ROKU

Soustředění hokejistů SKA Petrohrad v Přerově – špičkový ruský klub pod vedením trenéra Miloše Říhy měl v Přerově letní kemp od 24. července do 6. srpna a celé město tím doslova pobláznil. Všichni chtěli vidět hvězdy Afinogenova, Arťuchina, Weinhandla, Thoresena, Martenssona, Kalinina, Průchu, Štěpánka a další. Petrohrad v Přerově sehrál i jedno přípravné utkání s mistrovským Třincem, které bylo vyprodáno během jediného dne. Největší podíl na soustředění Petrohradu v Přerově mají pánové Petr Blaheta a Lubomír Svoboda.

SPORTOVNÍ HVĚZDA ČTENÁŘŮ PŘEROVSKÉHO A HRANICKÉHO DENÍKU

Párová čtyřka starších žaček Veslařského klubu Přerov