Klíčem pro postup na Mistrovství ČR družstev, kam postupovaly tři nejlepší celky, bylo v sobotu v závěrečném třetím kole v Třinci porazit Uherské Hradiště.

To se nakonec nepovedlo – Slovácká Slávia tvrdě zabojovala a získala 115 pomocných bodů (oproti 63 přerovským), a tak bylo o třetím místě rozhodnuto.

Juniorkám před závěrečným kolem patřila osmá příčka, tu v Třinci ale vylepšily a posunuly se na konečné sedmé místo. Nejúspěšnější členkou družstva byla Barbora Zatloukalová, která obsadila v kouli druhé (12,41 m) a v oštěpu čtvrté místo (32,80 m).

Junioři, kteří postrádali zraněné opory, se do Třince vydali v počtu pouhých tří závodníků. Mezi vrhači bodoval Václav Klvaňa, a to pátým místem v oštěpu (44,18 m) a šestým v kladivu (32,98 m).

Dělené osmé místo bral ve skoku do výšky Daniel Pátek (178 cm). I přes výborné výkony na body nedosáhl hostující Ondřej Klusáček (400 m – 54,81 s; 800 m – 2:05,81 min).

Závěrem je třeba upozornit na zlepšení většiny družstev oproti loňské sezóně, kdy dorostenci byli osmí (letos pátí), dorostenky třinácté (letos šesté) a junioři jedenáctí (letos sedmí). Juniorky loňskou sedmou příčku obhájily.

STARŠÍ ŽÁCI BOJOVALI V ŠUMPERKU

V neděli 11. září se v Šumperku utkalo 11 nejlepších družstev starších žáků a žákyň, kteří si postup na atletické Mistrovství Moravy a Slezska vybojovali už na jaře v tříkolovém krajském přeboru.

Mezi tato družstva proklouzli také starší žáci SK Přerov.

V Šumperku předvedli bojovný výkon a s několika přerovskými a osobními rekordy se probojovali na krásnou šestou pozici. Oproti loňsku si tak polepšili o dvě příčky.

Značný podíl na bodovém zisku Přerova měl věkem teprve mladší žák Jonáš Kolomazník, který si bez problémů poradil i s mnohými staršími soupeři. V disku předvedl famózní výkon a hodem dlouhým 43,98 m obsadil druhou pozici.

Navíc hned dvakrát vylepšil přerovský rekord – mezi mladšími žáky posunul svůj vlastní výkon o rovné tři metry a v kategorii starších žáků odsunul na druhé místo historických tabulek Tomáše Klvaňu. Ten držel rekord od roku 1994 výkonem 41,18 m.

Rekordní byl také jeho nejdelší pokus v dálce. Výkonem 586 cm rovněž vylepšil svůj týden starý vlastní přerovský rekord mladších žáků o dalších 13 cm a bral čtvrté místo. Stejnou pozici obsadil také v běhu na 100 m překážek (14,29 s).

O další vrhačský přerovský rekord se postaral koulař Adam Bubík, když se poprvé v životě dostal přes hranici 14 metrů, a to rovnou o 20 cm.

Svůj vlastní přerovský rekord tímto vrhem vylepšil o skvělých 51 cm a v soutěži obsadil čtvrté místo.

Další čtvrté místo přidal v kladivu (35,92 m) a desátý byl v disku (30,54 m). Skvělé vystoupení našich vrhačů doplnil oštěpař David Bajer, který bral druhé místo za výkon 45,89 m.

MARTINA KOUTŇÁKOVÁ