To se jelo o víkendu 18. a 19. července v Nošovicích u Frýdku-Místku.

V závodu na 110 km zajel výborné čtvrté místo, přičemž bronz mu utekl o pouhých devatenáct setin.

„Kdyby mi tohle někdo řekl před startem, že pojedu na mistrovství republiky o medaili, nevěřil bych mu," uvedl skromně přerovský cyklista.

Nepopulární „brambora" z nedělního závodu, který měl dojezd na Lysou horu je pro něj velkým úspěchem.

„Pro mě je čtvrté místo na takovém závodě obrovský úspěch, i když devatenáct setin je opravdu jen pár centimetrů. Alespoň je ale prostor pro zlepšení do dalších let a je o co bojovat. V závodě mi hodně pomohl můj otec, který mi dělal zázemí a podporoval mě na trati, hlavně ve formě zásobení vodou, které bylo ve vysokých teplotách potřeba opravdu hodně," nezapomněl Babiánek přidat poděkování tatínkovi, také členovi týmu MiKo Cycles.

David Babiánek (vpravo) finišuje na amatérském MČR v silniční cyklistice

David Babiánek (vpravo) finišuje na amatérském MČR v silniční cyklistice. Autor: archiv MiKo Cycles

Nedělní úspěch předznamenala už sobotní povedená časovka o délce 20 km. V té si přerovský jezdec dojel pro pěkné sedmé místo, přitom původně na ní ani nechtěl startovat.

„Spíše rovinatý profil trati mi příliš nenahrával do karet a nemám ani časovkářský speciál. Nakonec jsem ale startoval hlavně díky tomu, že mi kamarád z oddílu zařídil půjčení časovkářského disku a předního kola, což mi hodně pomohlo," byl Babiánek spokojený s nečekaným umístěním v elitní desítce.